Annons

Begränsa meddelarfriheten

Polisen läcker som ett såll och journalister kan köpa uppgifter utan sanktioner. Efter upplagejagande mediers hantering av mordet på Anna Lindh måste meddelarfriheten för myndighetspersoner begränsas och straff kunna utmätas, skriver doktoranden i juridik Mårten Schultz.

Publicerad

I polisutredningen efter mordet på Anna Lindh har en sorglig tendens i det svenska rättsväsendet återigen blivit tydlig: polisen läcker som ett såll. I dag kan misstänkta brottslingar i princip räkna med att kunna följa spaningsläget i förundersökningarna i pressen och (närmast i realtid) på kvällspressens hemsidor.

En brottsling som läser tidningarna kan numera hela tiden ligga steget före polisen.
Men det finns även andra risker med läckandet. Ett problem som diskuterats på sistone gäller hur man kan säkra bevisning i form av opåverkade vittnen när tidningarna tidigt publicerar bilder på en misstänkt.
Lindh-utredningen har därtill visat på en ytterligare svårighet. Efter att en person anhållits kan den anhållnes försvarare beläggas med yppandeförbud, men samtidigt strömmar uppgifter från s a s motståndarsidan. Det ger upphov till en skev mediebild, som kan påverka en eventuell framtida rättegång.

Annons
Annons
Annons