GaldrBegär och lidelse i queera danssolon

I soloföreställningen ”STM” utforskar koreografen Ofelia Jarl Ortega blickens dramaturgi.
I soloföreställningen ”STM” utforskar koreografen Ofelia Jarl Ortega blickens dramaturgi. Foto: MDT/Gustaf Iziamo

Det nalkas digital Pridefestival i Stockholm. Som en uppvärmning bjuder MDT och nätverket Stolt scenkonst på en queer danskväll. Och det live, något som uppskattas av den lilla publiken på plats.

Under strecket
Publicerad
Marcus Baldemars ”Galdr” har inspirerats av magisk och besvärjande sång som enligt den nordiska mytologin framfördes av kvinnor.

Marcus Baldemars ”Galdr” har inspirerats av magisk och besvärjande sång som enligt den nordiska mytologin framfördes av kvinnor.

Foto: MDT/John Artur
Annons

När MDT och Stolt scenkonst – ett nätverk som verkar för att främja scenkonst med hbtq-perspektiv – gemensamt presenterar två föreställningar live är det en efterlängtad upplevelse för danspubliken. Ofelia Jarl Ortegas solo ”STM”, fyllt av blickar och poser, passar dessutom utmärkt tillsammans med Marcus Baldemars lika hårda som mjuka viking i ”Galdr”.

Om allt hade varit som vanligt de senaste månaderna skulle ”STM” ha framförts på MDT redan i mars, men den ännu pågående pandemin förändrade allt. Nu är nästan all scenkonst satt på paus. Även om streaming har blivit ett vanligt alternativ märks det på den nu strikt begränsade publiken att en förväntan hänger i luften: i god tid har den samlats utanför ingången till MDT på Skeppsholmen.

Annons
Annons
Annons