Annons
X
Annons
X

Begagnat sparar på miljön

Prylar måste inte vara nytillverkade för att tillfredsställa köpbegäret. Köksrenoveringen var onödig så i stället fick den befintliga inredningen en ­ansiktslyftning. Och kritiken mot att ekonomisk tillväxt mäts i produktion av varor ­växer.

(uppdaterad)
Till matplatsen behövde Fredrik Eliasson och Emma Heijl ett litet runt bord med två iläggsskivor. På en auktionssajt hittade de ett i perfekt storlek. Den slitna bordsskivan lackades svart.
Till matplatsen behövde Fredrik Eliasson och Emma Heijl ett litet runt bord med två iläggsskivor. På en auktionssajt hittade de ett i perfekt storlek. Den slitna bordsskivan lackades svart. Foto: DAVID MAGNUSSON

Som så många andra skulle Fredrik Eliasson och Emma Heijl renovera sitt kök i funkislägenheten i Traneberg, ett stenkast från Stockholms innerstad. De bläddrade i kataloger, skissade och tänkte nytt.

– Men vi kom fram till att det redan var perfekt planerat. Vi behöll stommar, luckor och bänkskivor och lappade och lagade i stället, berättar Fredrik Eliasson och visar hur lådfronterna skurades vita, och hur lister täckte över slitage högt uppe på lådhurtsar och skåp.

För paret Eliasson och Heijl var det inte en revolutionerande slutsats. De har möblerat sin tvårummare med arvegods och fynd från auktionssajter och Blocket för att få bra kvalitet för lite pengar.

Annons
X

– Det började med en begränsad budget och ett intresse för design, säger Emma Heijl.

Vi slår oss ner i de strama, klassiska Swedese-sofforna i svart skinn, köpta av någon som tröttnat på dem, och i en skinnfåtölj som köpts av en dam i Täby. Längs en vägg står en platt-tv på ett sideboard från 1960-talet. Det kostade en femhundring, så det kändes okej att såga sönder baksidan för att få in stereon i möbeln.

Miljö- och resurstänkandet är vid sidan av designintresset en viktig fråga när de gör sina inköp. Till köket köptes nya vitvaror, självklart med bästa energiklass.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Mycket är vunnet genom att köpa något som redan finns. Och vi frågar oss alltid om vi verkligen behöver en pinal till. Men jag är ingen jättemiljöextremist, poängterar Fredrik Eliasson.

  Att minska sin konsumtion är en spirande trend. Initiativen blir allt flera: sajter där överblivna prylar skänks bort, lånegarderober, klädbytardagar och vintagebutiker.

  Föreningen Medveten konsumtion med 2000 medlemmar på Facebook uppmanar alla att inte köpa nyproducerade varor under en och en halv månad under parollen ”Inget NYP (nyproducerat) i sommar”. Köp begagnat, reparera, renovera i stället för att tynga planeten genom att köpa nytt, lyder uppmaningen.

  – Målet är att folk genom ett skarpt test ska reflektera över sin konsumtion. Varje gång man spontant känner att nu vill jag handla nytt så ska man tänka: nej det ska jag inte, säger ordförande Daniel Hägerby.

  Att konsumera är ett beroende, som snus eller cigaretter, menar han.

  För Fredrik Eliasson och Emma Heijl har intresset för att fynda möbler på auktion inneburit att det blivit pengar över. Hela möblemanget till lägenheten har kostat drygt 27000 kronor.

  – Det blir pengar över som jag sparar i aktier. Framöver kanske jag använder dem till att gå ner i arbetstid, säger Fredrik Eliasson.

  Även på hög politisk nivå utreds effekterna av samhällens ekonomiska tillväxt som ofta sker på bekostnad av miljön och på arbetares hälsa.

  Frankrikes president Sarkozy har låtit Nobelpristagarna i ekonomi, Joeseph Stiglitz och Amartya Sen utreda bristerna med BNP som ett mått på tillväxt och välfärd. Brittiska regeringens hållbarhetskommission ledd av professor Tim Jackson har publicerat rapporten ”Välfärd utan tillväxt” där en del av kritiken är att ökad välfärd blivit samma sak som att ha råd att konsumera.

  I Sverige har frågan lyfts av debattörerna Anders Wijkman, tidigare KD-politiker i Europaparlamentet, och professor Johan Rockström, föreståndare för Stockholm Environment Institute, SEI.

  Tidigare i år gav de ut boken ”Den stora förnekelsen” där de påpekar att traditionell ekonomisk tillväxt också resulterar i enorma mängder växthusgaser, kemikalier och gödande ämnen som naturen inte kan hantera.

  – Vi är fast i gamla metoder för att producera mat och energi. Och de nuvarande ekonomiska modellerna tycks inte hjälpa till i omvandlingsprocessen. Ingen har svaret men frågorna måste upp på bordet, säger Anders Wijkman.

  Johan Rockström har tillsammans med andra forskare dragit upp nio gränsvärden som människan inte bör överskrida om en stabil utveckling på jorden ska klaras. Av dem har hittills tre överskridits: Klimatförändringen, förlusten av biologisk mångfald och naturens förmåga att oskadliggöra kväve.

  – När isen i Arktis smälter ska vi se det som att planeten hissar en varningsflagga och säger ”bäst att ni ändrar kurs. Jag varnar er”. Att då inte göra det är toppen av ignorans och social oförmåga, anser Johan Rockström.

  Annons
  Annons
  X

  Till matplatsen behövde Fredrik Eliasson och Emma Heijl ett litet runt bord med två iläggsskivor. På en auktionssajt hittade de ett i perfekt storlek. Den slitna bordsskivan lackades svart.

  Foto: DAVID MAGNUSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X