Befrielsetragedi som spränger alla gränser

Patrick Henriksen som ohyran Gregor Samsa i Svenska Teaterns ”Förvandlingen”.
Patrick Henriksen som ohyran Gregor Samsa i Svenska Teaterns ”Förvandlingen”. Foto: Yoshi Omori

”Förvandlingen” av Svenska Teatern i Finland är ett drama med queer-tematik – komiskt, ekvlibristiskt och utan pekpinnar. Lars Ring rapporterar från Tammerfors teatersommar, en av Europas största scenfestivaler.

Under strecket
Publicerad
Annons

En isländsk mås, en engelsk familjedissekering och en koreograferad Kafkatolkning. Tammerfors teatersommar är en pragmatisk festival. Juryn har fria händer att sätta ihop programmet och söker en mix av problemorienterad dramatik och ny form. Tammerfors har ofta fungerat som scen för baltiska och ryska gästspel och samtidigt som arena för finländsk scenkonst. Ofta med uppsättningar som exemplifierar en finsk, expressiv utlevelseteater.

Borgarleikhúsi∂, Reykjaviks stadsteater, spelar ”Mávurinn” – det vill säga ”Måsen”. Regissören, litauisk-amerikanska Yana Ross, har förut bland annat gjort en genial tolkning av ”Morbror Vanja” på Uppsala stadsteater och är mycket skicklig på att flytta Tjechov till en meningsladdad nutid och samtidigt lägga till, eller förtydliga, bihandlingar och göra dem viktiga och på så sätt utöka dramat och dess tragedier till fler plan och personer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons