Annons

FörhörBefriande med författare som höjer blicken

Magnus Dahlström, född 1963, är författare och dramatiker.
Magnus Dahlström, född 1963, är författare och dramatiker. Foto: Caroline Andersson

Huvudpersonen i ”Förhör” tycks nära besläktad med Kafkas gestalter, som bollas runt av en ansiktslös byråkrati. Med sin senaste roman firar Magnus Dahlströms kraftigt reducerade, sakligt registrerande prosa triumfer.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

I Magnus Dahlströms senaste roman, ”Förhör”, börjar en civilanställd utredare en ny tjänst på polismyndigheten. Hon förväntar sig handledning och lite kollegial värme från omgivningen, men finner sig i stället vara helt lämnad åt sitt öde. Hennes chef och kollegorna i uniform tycks knappt ens lägga märke till henne. De ärenden utredaren får på sitt bord är små och obetydliga, sådana som ingen annan vill befatta sig med. Men när hon väl börjar undersöka dem, visar de sig få helt nya och skrämmande proportioner. När utredaren försöker uppmärksamma sina kollegor på detta, behandlar de henne med misstro och förakt.

Efter den uppmärksammade debuten med pjäsen ”Skärbrännaren” 1986 ritade Magnus Dahlström snabbt in sig på den litterära kartan i Sverige. På tio år skrev han en novellsamling, tre romaner och tre pjäser och etablerade sig som en av de mest intressanta unga författarna i Sverige. Hans tidiga verk undersöker maktförhållanden: kontroll ställs mot kaos, makt mot maktlöshet, stark mot svag. Men vem är egentligen stark? Och vad har den starke för ansvar? Vad händer när roller blir ombytta och den svage plötsligt får makten? Miljöerna är ofta arbetsplatser, där arbetare utsätts för risker som chefer blundar för. Men i stället för att skildra maktförhållandet ur den svages perspektiv, väljer Dahlström ofta den starkes, förtryckarens.

Annons
Annons
Annons