Annons

Dröm vidareBefriande att slippa pojkvänner och övergrepp

Gizem Erdogan, Evin Ahmad, Malin Persson och Segen Tesfai.
Gizem Erdogan, Evin Ahmad, Malin Persson och Segen Tesfai. Foto: Nonstop

Det är en hemtrevlig bild av Alby som presenteras i långfilmsdebuten ”Dröm vidare”, en socialrealistisk skildring om att försöka vara lojal mot sina vänner och samtidigt ta ansvar för sin familj.

Publicerad

Det smäller av lås och reglar, och så kommer hon, klädd i fångvårdens ljusgrå mjukisoverall. Med ett sarkastiskt leende vänder hon sig en sista gång mot avdelningen – och mot oss – och bugar, kompad av ett trumsolo som hämtat ur ”Birdman”.

Det är en snygg, förhöjd öppning i Rojda Sekersöz annars rätt socialrealistiska långfilmsdebut. När hon, Mirja (spelad med den äran av Evin Ahmad) stegar ut genom grindarna väntar hennes lillasyster, och några sekunder senare sladdar tjejkompisarna in på vändplanen i en Volvo. Det visar sig att Mirja har dragit det kortaste strået i en stöld som skulle ha finansierat drömmen om fyra enkla biljetter till Montevideo. De andra har kläckt en ny plan: inknack på guldsmedsaffären i centrum. Sen blir livet en fest. Mirja körs segerrusig hem till Stockholmsförorten Alby.

Annons
Annons
Annons