Berör och förstör. Dikter för ungaBefriande att slippa läskigt leende vuxna

Redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till antologin ”Berör och förstör”. Resultatet är 79 dikter för unga, skrivna av samtida svenskspråkiga poeter.
Redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till antologin ”Berör och förstör”. Resultatet är 79 dikter för unga, skrivna av samtida svenskspråkiga poeter. Foto: Kajsa Göransson

Från politiskt våld till konsumentköplagen. Ämnesbredden är stor när angelägen samtidspoesi nu finns samlad i en antologi. Sebastian Lönnlöv gläds över att slippa pedagogiskt färdigtuggade texter.

Under strecket
Publicerad
Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.

Foto: Kajsa Göransson
Annons

”Det finns olika sorters språk. Det finns vardagligt, vetenskapligt och politiskt språk. Det finns inköpslistor och tidningsartiklar. Det finns joller och avgrundsvrål, raggningsrepliker och svordomar. Och så finns poesin.”

Så inleder Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar förordet till sin antologi med dikter för unga, marknadsförd som en uppföljare till den ikoniska ”Kärlek och uppror” (1989). Siw Widerbergs och Anna Arténs dikturval trycktes i många upplagor, fick stor spridning via bland annat skolor och blev inkörsporten till poesin för många som i dag närmar sig medelåldern.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons