Annons

Befria Gazas folk från Hamas förtryck

Under strecket
Publicerad

Under torsdagen återvände flera svenska Ship to Gaza-deltagare hem utan att ha nått sitt resmål. Detta har de gemensamt med arabvärldens frihetskamp, som heller aldrig kom till Gaza. I landremsan vid Medelhavet går utvecklingen i motsatt riktning jämfört med den i länder som Tunisien och Egypten – diktaturen stärker sin makt. Hamasregimen styr med järnhand och gör vad den kan för att förverkliga sin vision om ett medeltidsliknande samhälle där religiösa doktriner sätter alla gränser.

När Hamas och Mellanösternfrågan diskuteras glömmer många att rörelsen inte är ett enfrågeparti. Mer än Israels utrotning står på agendan. ”Islamisering av samhället har alltid varit en del av Hamas strategi” har Mhkaimar Abusada vid al-Azhar-universitetet i Gaza konstaterat (
Bloomberg 30/11 2009). Sedan rörelsens slutliga maktövertagande sommaren 2007 har Gazaremsans invånare fått se sina friheter drastiskt inskränkta. Kort efter att det sekulära PLO besegrades konstaterade företrädare för Hamas att ”slutet för sekularism och hädelse” hade kommit.

Annons
Annons
Annons