Daniel Hjorth:Befälen stod maktlösa inför julfreden 1914

Eftersom inga officiella källor berättade om vapenvilan julen 1914 skrevs den aldrig in i historien. Det var först på 80-talet som vittnesbörden kunde styrkas. Under första världskrigets första jul bredde fraterniseringen ut sig mellan tyskar och engelsmän i skyttegravarna.

Under strecket
Publicerad

Scen ur filmen ”Fiendeland” av Christian Carion (2005), om vapenstilleståndet julen 1914.

Annons

Kvällen den 23 december 1914 sken fullmånen från klar himmel över Flandern. Det var värsta tänkbara väder. Marken lystes upp som av strålkastare. Varje rörelse märktes. All verksamhet brukade ligga nere. Ingen vågade sig upp utan tryckte i skydd så långt ner som möjligt i leran.

Då hördes en ensam tysk röst sjunga ”Stilla natt, heliga natt” Andra stämde in: ”Från den ena skyttegraven till nästa och från hela den långa mörka linjen av skyttegravar hör man ett ”Allt är frid”.” Det hade kunnat uppfattas som en cynisk, galghumoristisk kommentar till männens belägenhet. Men det var det inte. Tusentals tyska strupar föll in och fortsatte med ”Det är en ros utsprungen”. Från motsatta sidan kom applåder och rop: ”Good old Fritz, more, more!” Och tyskarna svarade ”Merry Christmas, Englishmen” och vad viktigare var: ”We not shoot, you not shoot!” Ett stearinljus tändes på kanten av skyttegraven och snart glimmade små lågor längs hela fronten som lampor i en ramp. Scenen för helgen hade satts.

Annons
Annons
Annons