Annons

Dick Harrison:Beevor ser individen i det globala kriget

Den före detta officeren Antony Beevor lyser starkt på krigsböckernas himmel. Nu finns hans magnum opus ”Andra världskriget” på svenska. Det massiva verket har ett välgörande globalt perspektiv, men dras också med anmärkningsvärda fel och inkonsekvenser.

Uppdaterad
Publicerad

Och så var det dags igen. Ännu en diger lunta om andra världskriget har landat på bokhandelsdiskarna. Det förefaller finnas en obegränsad marknad för litteratur och filmer med detta tema. Skälet är uppenbart. Det var ett ovanligt svartvitt krig, med lätt identifierbara onda och goda sidor, med en fiende som sanktionerade och genomförde ett av de mest bestialiska brotten i mänsklighetens historia. I brist på senare, lika lätt hanterbara, kraftmätningar på slagfältet kan man alltid tillåta sig att vinna andra världskriget en gång till. Det faktum att kriget har en välfungerande dramaturgi med Tredje rikets uppgång och fall, hjältemodigt brittiskt och amerikanskt försvar och knivskarpa krigsherreprofiler som etsat sig fast på näthinnan gör inte saken sämre. Även i övrigt historiskt okunniga torde känna igen Churchill och Hitler på bild.

Den klarast lysande stjärnan på andra världskrigsböckernas himmel är den brittiske författaren Antony Beevor. Han är inte fackhistoriker utan en före detta officer som övergått till att skriva bästsäljande verk om bland annat slaget vid Stalingrad, slutstriden om Berlin och D-dagen. Nu har Beevors magnum opus,
Andra världskriget (övers. Kjell Waltman, Historiska Media, 955 s), publicerats även i Sverige, och intresset är stort. Men kan Antony Beevor verkligen lägga nya pusselbitar till en historia som otaliga skribenter, honom själv inräknad, redan har publicerat hyllmetrar om?

Annons
Annons
Annons