Annons

Beevor: ”Nej, det här är inte tredje världskriget”

Det går inte att vinna kriget mot IS enbart med bomber, skriver den brittiske författaren Antony Beevor.
Det går inte att vinna kriget mot IS enbart med bomber, skriver den brittiske författaren Antony Beevor. Foto: Bram Janssen/AP

Politiker och medier älskar att förenkla konflikter, gärna med hjälp av historiska paralleller. Men inget kunde vara mer vilseledande än att kalla kampen mot IS för ett tredje världskrig, skriver den brittiske militärhistorikern Antony Beevor i en exklusiv text för SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Antony Beevor.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Krigstrummor mullrar åter i Europa och det kryper i mig när jag hör politiker och medier tala om kriget mot Daish (eller Islamiska staten som de själva föredrar att kalla sig) som ett tredje världskrig. Ända sedan al-Qaidas attack mot World Trade Centers tvillingtorn har andra världskriget kommit att bli den allmänna referenspunkten för i stort sett alla kriser eller konflikter. Inget kunde vara mer vilseledande.

Ungefär tre månader innan kriget i Irak började 2003 bad Financial Times mig att skriva en artikel om varför slaget om Bagdad skulle komma att bli ett nytt Stalingrad. Jag försökte förklara att historien aldrig upprepar sig. Redaktören i fråga var tydlig med att sådana synpunkter inte skulle få förstöra en bra artikelidé. Men min vägran att medverka godtogs.

Annons
Annons
Annons