Det svenska hatet. En berättelse om vår tidBedrägeriet bakom kulisserna hos Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas på partiets dag i Almedalen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas på partiets dag i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Rasismen bubblar under ytan i Sverige­demokraterna. Gellert Tamas ”Det svenska hatet” är en viktig inlaga om det som partiet försöker dölja. Men här finns också problem, bland annat med källorna, skriver Sam Sundberg.

Under strecket
Publicerad
Gellert Tamas (född 1963) är författare, journalist och dokumentärfilmare. Hans bok ”Lasermannen” från 2002 har översatts till ett dussin språk och blivit både tv-serie och teaterpjäs.

Gellert Tamas (född 1963) är författare, journalist och dokumentärfilmare. Hans bok ”Lasermannen” från 2002 har översatts till ett dussin språk och blivit både tv-serie och teaterpjäs.

Foto: Ester Sorri
Annons

Sverigedemokraterna är inte vad de utger sig för att vara. När partitoppar nätmobbar en mörkhyad 15-åring för att han ser äldre ut än han är, är det bara ett exempel bland många på hur rasismen bubblar upp ur partiets mörka vatten. Och när Aftonbladet i helgen avslöjade att Jimmie Åkesson ville tigga pengar till partiet från en känd högerextremist så är det bara den senaste i en lång rad episoder där partiet skyltat med ett förhållningssätt – respektabelt, ickerasistiskt, fredligt, sanningstroget – för att bakom kulisserna resonera på ett helt annat vis. Om det machiavelliska dubbelspelet undgått någon ända till nu så sammanställer Gellert Tamas partiets historia av systematiska bedrägerier mot väljarna med iskall precision i ”Det svenska hatet”.

Sedan ”Lasermannen” (2002), om den rasistiske terroristen John Ausonius och det samhälle han verkade i, har Tamas varit en av våra absolut främsta granskare av det svenska hatet. Förväntningarna på den nya boken är därför höga. Upplägget är ett brett försök att skildra framgångarna för främlingsfientligheten i Sverige genom en närstudie av Sverigedemokraterna, och i synnerhet en av deras mest tongivande profiler: Kent Ekeroth.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons