Bedragare lurar SJ – på miljoner

SJ införde personliga biljetter för att komma undan handeln på Blocket. Men bedragare fortsätter sälja kraftigt rabatterade tågresor. Orsaken är att SJ inte uppfyller säkerhetskraven vid kortköp - något som uppges kosta bolaget flera miljoner kronor varje år.

Publicerad
ANNIKA AF KLERCKER
Foto: ANNIKA AF KLERCKER
Annons

En annons på Blocket utlovar tågresor till 40 procents rabatt. Den som vill handla tittar på SJ:s sajt och bestämmer sig för en avgång och mejlar säljaren uppgifter om sträcka, avgång, namn på resenär, om man vill resa i första eller andra klass och andra specifikationer. När SvD testar annonsen genom att beställa en resa mellan Stockholm och Göteborg får vi snabbt ett mejl med ett bokningsnummer. I SJ:s automat hämtar vi sen ut en biljett. Enligt instruktioner från säljaren betalar vi in 60 procent av priset till ett kontonummer: 239 kronor för en biljett som kostade 395 kronor hos SJ.

SvD har tidigare skrivit om hur personer köpte in en stor mängd biljetter på populära sträckor tre månader innan avgång då resorna är som billigast, och sedan sålde dem vidare närmare avgångsdatumet när SJ:s pris kan ha gått upp flera hundra procent. För att komma undan det problemet införde SJ för tre år sedan personliga biljetter, som har resenärens namn på, för att stoppa handeln.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons