Annons

Manaraga – mästerkockens dagbok Bedövande monotoni i bokfrosseri

Den ryske författaren Vladimir Sorokin (f.1955) slog igenom internationellt med Blått fett”, en roman som vållade debatt i Ryssland.  Hans ”Snöstormen” har gått som och som radioföljetong i Sveriges Radio P1.
Den ryske författaren Vladimir Sorokin (f.1955) slog igenom internationellt med Blått fett”, en roman som vållade debatt i Ryssland. Hans ”Snöstormen” har gått som och som radioföljetong i Sveriges Radio P1. Foto: Maria Sorokina

I en digitaliserad värld är fysiska böcker en raritet. Och de få som finns kvar används av de rika som grillbränsle. Det är utgångsläget i Vladimir Sorokins dystopi – som gör SvD:s recensent väl övermätt.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

”Manuskript brinner inte”. Den som har läst Michail BulgakovsMästaren och Margarita” minns förmodligen den scen där djävulsfiguren Woland besöker en förföljd författare som i förtvivlan slängt sitt livsverk på brasan. Woland överlämnar därefter manuset, oförklarligt orört av lågorna.

Få litterära repliker torde så kärnfullt uttrycka övertygelsen att sann litteratur alltid överlever yttre förföljelse och förtryck. I Vladimir Sorokins roman ”Manaraga” återkommer den. Men här handlar det om kulinariska överväganden: att grilla gös på originalmanus blir inte bra, det är både onödigt dyrt och brinner dåligt. Bättre då att hålla sig till de få böcker som finns kvar, i en värld där nästan allt har digitaliserats. Snart ligger den första ryskspråkiga utgåvan av ”Mästaren och Margarita” på grillen. Fenomenet kallas för book-n-grill och huvudpersonen Geza är en av de grillmästare som ägnar sig åt denna olagliga – men mycket lukrativa – verksamhet. Han har gjort den ryska 1800-talslitteraturen till sin specialitet, är ständigt efterfrågad och i ständig rörelse.

Annons
Annons
Annons