Annons

”Bedömningar som skapar rättslöshet”

Många drabbas av myndighetsbeslut utan möjlighet att kunna bevisa och visa sin körförmåga. Det råder rättslöshet i Sverige, skriver synpedagogen Krister Inde med flera i en replik till Transportstyrelsen.

Under strecket
Publicerad

Transportstyrelsens generaldirektör Staffan Widlert och chefsläkaren Lars Englund tycker att det borde vara fler än de cirka 9000 körkort som dras in per år av medicinska skäl (Brännpunkt 12/3). Enligt dem bör det istället vara cirka 55 000 personer där majoriteten skulle vara de som drabbas av demens eller får en stroke.

Många som får en stroke blir återställda och i andra länder (som Holland) blir läkare som anmäler patienter till myndigheter åtalade för att bryta mot tystnadsplikten. Nu är chefsläkaren Lars Englund och ögonprofessorn Bertil Lindblom JO-anmälda för sin oförsonliga attityd till att personer som får synsvårigheter efter stroke inte kan få möjlighet att göra ett körprov med bedömning av trafikexperter. Det finns också en motion i riksdagen i ärendet som i dagarna behandlas i trafikutskottet.

Annons
Annons
Annons