Bedårande tårtor

Bakverk Linda Lomelino. Lägg namnet på minnet. Genom sina bakverk kommer hon att låta tala om sig. Förutom att denna bokdebutant skapat magiskt vackra tårtor har hon dessutom fotograferat dem. Här får du recept ur boken Linda Lomelinos tårtor.

Publicerad
Fixa tårtan själv till sommarens fester

Fixa tårtan själv till sommarens fester

Foto: LINDA LOMELINO
Annons
Fixa tårtan själv till sommarens fester

Fixa tårtan själv till sommarens fester

Foto: LINDA LOMELINO
Fixa tårtan själv till sommarens fester Foto: LINDA LOMELINO

Cookies ’n’ cream

8–10 bitar

Oreo- och vaniljbotten:

50 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

1 1/4 dl mjölk

1 tsk vanilj- extrakt

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 stor äggvita

8 normalstora oreokex

Choklad- botten:

25 g smör

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl kakao

1/2 tsk bakpulver

1/2 tsk bikarbonat

1 1/4 dl strösocker

1 medelstort ägg

3/4 dl mjölk

1/2 dl kokande vatten

Fyllning:

300 g philadelphiaost eller annan färskost

2 dl florsocker

3 dl vispgrädde

6 normalstora oreokex

Dekoration:

10–12 normalstora oreokex

10–12 mini- oreokex

Körsbär

Den här tårtan blir som ett oreokex i storformat.

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla två formar, ca 15 cm i diameter.
  2. Vispa smör och socker till oreobottnen vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och vaniljextrakt och vispa till en jämn smet.
  3. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
  4. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen i ca 25 minuter. Låt bottnarna svalna 10 minuter och stjälp upp dem på galler.
  5. Smörj och mjöla en bakform, ca 15 cm i diameter till chokladbottnen. Smält smöret och låt det svalna.
  6. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Blanda färskost och florsocker till fyllningen i en skål. Vispa grädden och vänd ner den. Krossa kexen och blanda dem med ungefär en tredjedel av fyllningen. Om fyllningen inte känns tillräckligt fast kan den stå en stund i kylen.
  8. Lägg en ljus botten på ett fat. Bred på hälften av fyllningen med oreobitar. Lägg på chokladbottnen och bred på resten av oreofyllningen.
  9. Lägg på den sista ljusa bottnen. Bred ut fyllningen utan kex över tårtan i ett jämnt lager.
  10. Smula de normalstora kexen till dekorationen i en mixer. Täck tårtans ovansida med smulor och fortsätt sedan ner runt om tårtan. Tryck fast smulorna med handflatan. Dekorera med minioreokex och körsbär.
Annons
Annons

Pavlova

8–10 bitar

Choklad- maräng- bottnar:

50 g mörk choklad (70 proc)

6 stora äggvitor

3 dl strösocker

3 msk kakao

1 msk maizena

1 tsk vitvins- vinäger

Fyllning:

4 dl vispgrädde

50 g skalad pistaschmandel

250 g hallon

Låt gärna tårtan stå några minuter i kylen när den är klar, då blir det lättare att skära i bottnarna.

  1. Bryt chokladen i bitar och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikro. Låt svalna.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Rita tre rundlar ca 15 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Så långt från varandra som möjligt men inte för nära kanten. Smeten flyter ut under gräddningen. Vänd papperet och lägg det på en plåt.
  3. Vispa äggvitorna till mjukt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast smet.
  4. Sikta ner kakao och maizena. Tillsätt vinäger och blanda till en jämn smet. Rör ner chokladen med några tag.
  5. Fördela smeten i rundlarna på bakplåtspapperet. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120–125 grader.
  6. Grädda i 1–1 1/4 timme, bottnarna ska vara krispiga runt kanten men sega i mitten. Stäng av ugnen och låt bottnarna stå kvar med ugnsluckan på glänt tills ugnen är sval.
  7. Vispa grädden tills den börjar tjockna. Hacka pistaschmandeln.
  8. Lägg den första tårtbottnen på ett tårtfat. Bred på grädde och lägg på några hallon. Upprepa med nästa botten. Lägg den tredje bottnen överst och toppa med grädde samt hallon och pistaschmandel.

Regnbågstårta

8–10 bitar

Bottnar:

125 g rumsvarmt smör

3 1/2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

8 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 1/2 dl mjölk (3 proc)

3 stora äggvitor

Rosa pastafärg

Vaniljsirap:

1/2 dl strö- socker

1/2 dl vatten

1/4 tsk vaniljpulver

Maräng- frosting:

5 stora äggvitor

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vanilj- socker

Pastafärg finns att köpa på nätet och i enstaka butiker. Med karamellfärg blir smeten för lös. Man kan förstås göra bottnarna i andra färger än rosa.

Annons
Annons
  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla fem bakformar, ca 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. Vispa smör, socker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt mjölblandningen och mjölken i omgångar. Vispa till en jämn smet.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vänd försiktigt ner lite i taget av äggvitorna i smeten.
  5. Fördela smeten jämnt i fem skålar. Lämna en skål med ofärgad smet och färga resten i olika starka nyanser av rosa.
  6. Grädda bottnarna i de fem formarna, dock högst tre formar samtidigt, eller i samma form i omgångar i 25–30 minuter.
  7. Blanda socker, vatten och vaniljpulver till vaniljsirapen i en kastrull. Koka upp och sjud ca 10 minuter. Låt svalna.
  8. Häll äggvitor, socker och vaniljsocker till frostingen i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med handvisp tills blandningen är ca 65 grader och sockerkristallerna har smält. Ta av från värmen och vispa med elvisp tills smeten är sval och fluffig, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  9. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Pensla på vaniljsirap och bred på ett tunt lager marängfrosting. Lägg på nästa botten och upprepa med samtliga bottnar. Lägg på ett tunt lager frosting över hela tårtan och låt stelna i kylen 10–15 minuter.
  10. Lägg på ett tjockt lager frosting över hela tårtan och gör ett mönster med hjälp av en vinkelpalett eller sked.
  11. Dekorera med en eller flera vimplar av grillpinnar och fint färgat papper.

Blåbärstårta med citronsmörkräm

12–15 bitar

Blåbärs- bottnar:

6 1/2 dl vetemjöl

Annons
Annons

2 tsk bakpulver

2 msk maizena

300 g blåbär

1 1/2 dl gräddfil

1 dl mjölk

2 tsk vaniljsocker

2 tsk rivet citronskal

225 g rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 stora ägg

Citronsmörkräm:

8 stora ägg- vitor

4 3/4 dl strösocker

400 g rumsvarmt smör

1/2 citron, saften från

1 citron, rivet skal

Ev gul pastafärg

Använd helst färska blåbär. Med frysta blåbär blir bottnarna kompaktare.

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och mjöla tre bakformar, ca 20 cm i diameter, eller baka i samma form i omgångar.
  2. Sikta ner mjöl, bakpulver och maizena i en skål. Blanda en matsked av mjölblandningen med blåbären. Rör ihop gräddfil, mjölk, vaniljsocker och citronskal i en skål.
  3. Vispa smör och socker vitt och fluffigt och vispa sedan ner äggen, ett i taget. Tillsätt mjöl- och mjölkblandningarna i omgångar och rör till en slät smet.
  4. Häll i blåbären och rör om. Fördela smeten i bakformarna och grädda bottnarna 25–30 minuter.
  5. Häll äggvitor och socker till smörkrämen i en skål och placera över en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med handvisp tills blandningen är ca 65 grader och sockerkristallerna har smält. Ta av från värmen och vispa med elvisp tills smeten är sval och fluffig, vilket kan ta upp till 10 minuter.
  6. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. Vispa sedan i 3–5 minuter. Om krämen skär sig: värm över vattenbad några sekunder om den är för kall eller ställ den i kylen om den är för varm. Vispa sedan igen. Tillsätt citronsaft och skal och ev pastafärg.
  7. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett jämnt lager citronsmörkräm. Gör likadant med nästa botten och täck med den tredje bottnen. Bred ett tunt lager kräm över hela tårtan och ställ in i kylen i ca 20 minuter.
  8. Fyll resten av krämen i en spritspåse med en stor rund tyll. Spritsa ut klickar på tårtans sida och ovanpå, börja längst ner och gå uppåt. Ta en vinkelpalett och ”dra” försiktigt ut varje klick.
Annons
Annons

Blåbärstårta med citronsmörkräm

Använd helst färska blåbär. Med frysta blåbär blir bottnarna kompaktare.

Till receptet

Cookies and cream

Den här tårtan blir som ett oreo-kex i storformat.

Till receptet

Regnbågstårta

Pastafärg finns att köpa på nätet och i enstacka butiker. Med karamellfärg blir smeten för lös. Man kan förstås göra bottnarna i andra färger än rosa.

Till receptet

Pavlova

Låt gärna tårta stå några minuter i kylen när den är klar, då blir det lättare att skära i bottnarna.

Till receptet

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons