Annons

Beatrice Asks rättspolitik – ett hot mot rättssäkerheten

Regeringen sviker flickor och kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Dessutom hotar Asks idéer om gredelina kuvert och fängelse utan rättegång hela rättssäkerheten. Det skriver Thomas Bodström (S), ordförande i justitieutskottet.

Under strecket
Publicerad

Regeringens organisation för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten är ett misslyckande. Tiotusentals ärenden ligger på hög hos Tingsrätterna i väntan på avgörande. Fyra års vakuum på reformer visar hur djupt oenig alliansen är när det gäller rättsväsendets utveckling. Det går inte att komma ifrån att vi kanske har en av de svagaste justitieministärerna i modern tid. Nu måste regeringen visa handlingskraft istället för att gnälla på oppositionen.

En av de allra viktigaste reformerna som behöver göras är att reformera polisen. Vi rödgröna kommer att effektivisera polisen, från dagens 21 länspolismyndigheter, till en myndighet. Det ger bättre resursfördelning och styrning av verksamheten. Svensk polis måste också få en ny modern högskoleutbildning. Det höjer kvaliteten och skapar förutsättningar för forskning och utveckling. Dessutom vill vi att misstankar om brott av poliser och åklagare ska utredas av en fristående statlig myndighet. Det är en fråga om förtroendet för rättsväsendet.

Annons
Annons
Annons