Annons
X
Annons
X

Beatrice Asks namn kapat på internet

Justitieminister Beatrice Asks (M) namn har kapats på internet. Domännamnet ”beatriceask.se” har under natten länkats till Wikileaks sajt, skriver Aftonbladet.

Av TT
Foto: SCANPIX MONTAGE:SVD

Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom. Regeringens hemsida ska också ha legat nere en stund i natt, skriver tidningen. Regeringskansliets informationsenhet ville i natt inte kommentera eventuella säkerhetsåtgärder.

Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, bekräftade igår att både åklagarmyndighetens och advokat Claes Borgströms hemsidor utsatts för hackerattacker.

Attackerna kallas på nätet för Operation Payback. På Truesec kan man dock inte säga hur många svenskar som deltog i angreppet.

Annons
X

– Det här är en helt ny företeelse som inte tidigare prövats rättsligt, säger Marcus Murray, IT-säkerhetskonsult hos Truesec.

De som nappar på hackarnas erbjudande om att delta i en attack får tillgång till en länk till en annan sajt på internet där det finns en guide som visar hur man installerar ett program som tillåter en dator att fjärrstyras.

Trusec har analyserat programvaran som aktivisterna laddat ned och upptäckt att den är till för att angripa webbsajter i syfte att slå ut dem.

Ju fler som ansluter sig och deltar i angreppet desto effektivare blir attacken.

Under tisdagkvällen och delar av onsdagen var det stundtals omöjligt att komma in på åklagarmyndighetens hemsida. Senare utsattes också advokat Claes Borgström hemsida för en attack.

– Jag tänker främst på mina klienter som är två kvinnor som dras in i någon slags världspolitisk händelse som de överhuvudtaget inte har något med att göra. Och nu blir även deras advokat utsatt för ett angrepp. Det är fullständigt sanslöst och jag känner stor olust, sade Claes Borgström.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: SCANPIX MONTAGE:SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X