Annons
X
Annons
X

Beatrice Ask vill skärpa straffen för narkotikabrott

Regeringen vill att narkotikabrottslingar ska dömas till hårdare straff, skriver
Dagens Nyheter. Justitieminister Beatrice Ask (M) säger i en intervju med tidningen att hon tillsätter en utredning om det går att skärpa straffen.

[object Object]
Beatrice Ask. Foto: SCANPIX

Personer som döms för narkotikabrott kan i framtiden få hårdare straff. Justitieminister Beatrice Ask (M) säger till Dagens Nyheter att de senaste två årens förändrade syn på narkotikabrott och narkotikasmuggling i landets domstolar, efter prejudikat i Högsta domstolen, skickar fel signaler till brottslingar.

– Vi har fått en omprövning i domstolarna som skickar signalen att vi har blivit mindre restriktiva i synen på narkotikabrott. Det är inte vad regering och riksdag har tänkt sig, säger Beatrice Ask till Dagens Nyheter.

Högsta domstolens ändrade syn från 2011 handlar om att fler kriterier vägs in i bedömningen när ett straff ska utdömas, skriver DN. Kriterierna är bland annat hur mycket och vilken typ av narkotika som personen hanterat, och på vilket sätt som handeln varit organiserad.

Annons
X

Regeringen kommer tillsätta en utredning under torsdagen med syfte att se över straffskalan och om det går att införa nya, grövre, brottsrubriceringar, skriver DN.

– En del av dem som döms för narkotikabrott är förslagna grovt kriminella som ägnar sig åt att smuggla och försälja livsfarliga kemikalier till människor med stora bekymmer. Det är ett väldigt allvarligt brott. Om det blir bättre eller sämre av fängelse – ja, de kan i vart fall inte hålla på att sälja narkotika när de sitter inne och det är bra så, säger Beatrice Ask till DN.

QUIZ | Hur mycket vet du om politik?

Vad vägrade hon göra efter Dianas död? quiz.svd.se Vad vet du om ond, bråd död i politiken? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka har du koll på? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Beatrice Ask.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X