Annons
X
Annons
X

Beatrice Ask välkomnar debatten

Justitieminister Beatrice Ask (m) välkomnar debatten om den nya antipiratlagen. Men kravet att de som tillverkar någonting också ska få betalt har starkt stöd hos svenska folket, säger hon till SvD.se.

Foto: SCANPIX ARKIV

Debatten om den så kallade Ipred-lagen, som ska stoppa illegal nedladdning från internet, har hårdnat. En lång rad kända kulturutövare, som Per Gessle och Mikael Persbrandt, har tagit ställning för lagen, medan bloggvärlden protesterar. Även inom den borgerliga alliansen finns åtskilliga kritiska röster mot att upphovsrättsinnehavare ska få rätt att ta reda på vem som innehar ett visst internetabonnemang.

– Grundprincipen är att vi har ett direktiv som Sverige måste uppfylla, säger justitieminister Beatrice Ask, som för första gången sedan debatten bröt ut kommenterar fildelningslagen.

Just nu förhandlar allianspartierna om det exakta innehållet i lagförslaget. Ambitionen är att det ska klubbas på regeringssammanträdet nästa torsdag, och Beatrice Ask är mycket förtegen om diskussionerna.

Annons
X

– När propositionen är i hamn ska jag presentera den.

Hur stora förändringar av lagrådsremissen det kan handla om ”återstår att se”, förklarar justitieministern.

– Det viktiga är att lagen ska fungera för väldigt många olika typer av intrång. Det gäller allt från varumärken till kultur på internet och patent.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera borgerliga riksdagsledamöter befarar att film- och musikindustrin med den nya lagen i ryggen kommer att jaga enskilda unga fildelare, och förespråkar en ökad proportionalitet mellan intrång och utlämnande av IP-nummer.

  – Det där är en komplicerad diskussion, av det skälet att man är beroende av tekniken och hur det faktiskt fungerar. Det man kan tycka är en liten aktivitet kan göra stor skada. Men grundprincipen är naturligtvis att man inte ska ta i med tuffare metoder än man tror behövs, säger Beatrice Ask.

  Lagrådets jurister efterlyste i oktober ett ”fylligare underlag” om hur den nya lagen påverkar den enskildes integritet.

  – Det kan vi väl göra. Integriteten är alltid en viktig sak för min del, och jag tror att justitiedepartementet är känt för att ha det som en viktig ledstjärna.

  Beatrice Ask har inget emot den heta debatten om Ipred-lagen.

  – Jag tycker att debatt är bra. Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid. Men att de som tillverkar någonting måste få betalt för sitt jobb, det tror jag att de flesta ändå håller med om.

  Om ipred-lagen svd.sesam.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X