Annons

Beatrice Ask: Sverige ska bli ett tryggare land att leva i

Otrygghet begränsar enskildas liv. Mitt främsta mål som justitieminister är att Sverige ska bli ett tryggare land att leva i. Genom en tydlig och ansvarsfull kriminalpolitik kan tryggheten stärkas. Det skriver justitieminister Beatrice Ask (M).

Under strecket
Publicerad

Under de senaste åren har regeringen genomfört den mest omfattande satsningen på rättsväsendet i modern tid. Hela rättsväsendet har förstärkts, från polis och åklagare till domstolar och kriminalvård. Varje år har det tillförts miljardbelopp och Sverige har i dag fler poliser och åklagare än någonsin tidigare. Glädjande nog ger satsningen resultat.

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen, NTU, som publicerades i dag, känner allt fler människor i Sverige sig trygga när de går ut sent på kvällarna. Allt färre oroar sig för att utsättas för brott. Färre anser att otryggheten påverkar deras livskvalitet negativt. För fyra år sedan var det mer än 20 procent som upplevde otrygghet om de gick ut ensamma en sen kväll i sitt eget bostadsområdet. För varje år har det blivit färre och i dag är det 15 procent som upplever sådan otrygghet.

Annons
Annons
Annons