Annons
X
Annons
X

Beatles förste manager död

Allan Williams, som fixade spelningar till Beatles i Hamburg, har dött, 86 år gammal i Liverpool. Utan honom kanske The Beatles aldrig hade blivit ett riktigt band. Själv hoppade han av innan Beatles blev världsberömda och ersattes som manager av Brian Epstein.

Allan Williams fixade Beatles första gig.

Allan Williams fixade Beatles första gig. Foto: AP

Allan Williams är märkligt förbisedd i Beatleshistorien. I sina memoarer ”The Man Who Gave the Beatles Away” berättar han att han inte trodde så mycket på bandet.

– Jag såg dem som ett gäng dagdrivare, skrev han.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han träffade John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Stuart Sutcliffe på sin cafeteria ”Jacaranda” i Liverpool. När Lennon föreslog att bandet skulle spela på ”Jac” rekommenderade Allan Williams Tommy Moore som trummis. De repade in Chuck Berry-låtar, gjorde flera gigs och kallade sig the Silver Beatles.

  Annons
  X

  Betalningen för spelningen låg på 120 kronor och Williams tog en tia för besväret. Han lät Beatlarna måla damtoaletten så att de skulle tjäna lite till, enligt Billboard.

  Det var på ”Jacaranda” som John Lennon skrev ”One after 909” och det var där som Ringo Starr första gången hörde Beatles spela. Bandet han sedan blev medlem i.

  Allan Williams fixade även så att Beatles kunde spela på the Top Ten club i Hamburg och körde dem dit i augusti 1960. Bråken började när han inte fick betalt för att ha fixat spelningarna. Han skrev brev till killarna och kallade dem ”uppblåsta”. Men Williams förlorade mot Beatles i en domstol.

  Väl tillbaka från Hamburg hade Brian Epstein fått upp ögonen för bandet. Han sa till Williams att ”Beatles och jag kan få till något riktigt stort.” Williams svarade: ”Brian, för min del så är de helt dina. Jag har slutat. Och ha det så jävla bra med the Beatles”, berättar han i sina memoarer.

  Senare försökte ha ge ut en platta från Beatles spelningar på Star-Club i Hamburg, där bandet spelade dag och natt och blev ett riktigt bra liveband.

  Beatleshistorikern Mark Lewisohn skrev i en tweet 30 december: ”Ingen Allan Williams, inget Hamburg. Inget Hamburg, inget Beatles. The Beatles förste manager dog i dag 86 år gammal.”

  Paul McCartney beskrev Williams i boken ”The Beatles anthology” som ”en toppenkille som kunde motivera oss trots att vi drev med honom.”

  Allan Williams berättade 2010 i Liverpool Echo att han var glad över att han varit med på 60-talet, när allt började. ”Jag har alltid varit stolt över the Beatles och stolt och lycklig över att ha varit en liten kugge i hjulet till det som blev världens mest kända band. Men ingen visste då att the Beatles skulle uppnå allt de senare gjorde.”

  Även Sam Leach, som bokade många av Beatles shower, dog den 21 december efter en lång tids sjukdom. I våras dog även Beatlesproducenten George Martin.

  Annons
  Annons
  X

  Allan Williams fixade Beatles första gig.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X