Annons
Kommentar

Sebastian Lönnlöv:Beate Grimsrud vågade allt i sitt skrivande

Beate Grimsrud avled under onsdagen, 57 år gammal.
Beate Grimsrud avled under onsdagen, 57 år gammal. Foto: Daniella Backlund

I Beate Grimsruds romaner rådde en befriande brist på respekt för konvention och andra hinder. Nu har en författare som saknade all form av ängslighet lämnat oss.

Under strecket
Publicerad

Med Beate Grimsrud försvinner en av de mest originella nordiska rösterna, även om hon som tur är lämnar ett rikt litterärt arv efter sig. Vid en uppräkning kan hennes produktion visserligen verka förhållandevis liten – sex romaner, en novellsamling och en svårkategoriserad prosabok, samt ett antal barnböcker, filmer och pjäser – men under sina tre decennier som publicerad författare hann Grimsrud mejsla ut en förunderligt unik stil och skapa litterära världar som består.

I de grimsrudska romanernas universum råder en befriande brist på respekt för konventioner och andra hinder. Läsaren får vara beredd att möta galna metaforer, en logik långt bortom realismen och ett språk som inte är vackert på något stillastående sätt, utan snarare att likna vid en hisnande färd i berg- och dalbana. Här pratar djuren lika gärna som människorna, dået smälter samman med nuet och minnet är en ständigt föränderlig berättelse om oss själva, snarare än en fjäril att döda och trä på nål.

Annons
Annons
Annons