Annons
X
Annons
X

Baylan anklagas för valfusk

Skolminister Ibrahim Baylan deltog under sin tid som SSU-ordförande i valfusk, visar dokument som Svenska Dagbladet tagit del av. Genom att hålla ett extraval flera dagar efter att valtiden gått ut säkrade Ibrahim Baylan högerfalangens majoritet och sin egen plats i SSU:s förbundsstyrelse.

Skolminister Ibrahim Baylan anklagas för fusk under sin tid i SSU.
Skolminister Ibrahim Baylan anklagas för fusk under sin tid i SSU.

Ytterligare ett statsråd kan knytas till tvivelaktigheterna i SSU. Dokument som Svenska Dagbladet tagit del av visar att skolminister Ibrahim Baylan tog sig in i SSU:s förbundsstyrelse genom att som ordförande i SSU i Umeå godkänna ett val som bröt mot stadgarna.
De nya uppgifterna visar att kulturen i SSU inte bara tillåtit uppblåsta medlemssiffror och ett hemligt konto till nuvarande ordföranden Ardalan Shekarabis valkampanj utan också valfusk.

Skolminister Ibrahim Baylan var ordförande för SSU-kretsen i Umeå mellan 1997 och 1999. Kretsen var starkt splittrad mellan dem som stödde förbundsstyrelsens högerinriktning och dem som motarbetade den.
Ibrahim Baylan var högerfalangens kandidat till SSU:s förbundsstyrelse inför förbundskongressen 1997. I valet av ombud till kongressen vann vänstersidan. Därmed försvann stödet för Ibrahim Baylans kandidatur.
Men genom ett extraval tillfördes röster som gav högersidan majoriteten. Dokument som SvD tagit del av visar hur kretsstyrelsen med Ibrahim Baylan i spetsen planerade att fuska i valet.

Enligt SSU:s stadgar ska ombudsval till kongressen vara klara den 2 maj. Men ett protokoll visar hur kretsstyrelsen, på ett styrelsemöte där Ibrahim Baylan deltog, i strid med stadgarna beslutat att man även skulle kunna välja ombud vid ett andra tillfälle, efter att valtiden gått ut. Informationen om den extra valtiden hölls hemlig utom för ett fåtal invigda.
När den stadgade valtiden gick ut på kvällen den 2 maj kunde vänstersidan räkna ut att man vunnit en knapp seger bland de 64 röstande. Men när rösterna formellt skulle räknas veckan efter hade antalet röster plötsligt stigit till 84 stycken.
På ett extra valmöte den 5 maj hade 22 nya röster, till fördel för Ibrahim Baylan, tillkommit. Valet hade skett i den lokala klubben SSU Facket.
Ibrahim Baylan säger i dag att han inte minns alla turer kring ombudsvalet. Det faktum att han godkänt ett val efter att valtiden gått ut förklarar han med att distriktet slagit fast valtiden.
– SSU-distriktet i Västerbotten hade gått ut med ett felaktigt datum. Vi i kretsen följde distriktet och beslutade om valtider i enlighet med vad distriktet angivit, säger han.

Annons
X

Men om Ibrahim Baylan och SSU-kretsen i Umeå var i god tro skulle de också kunnat annonsera ut mötet i SSU Facket den 5 maj som ett valmöte. Det gjorde man inte. I stället skickade kretsen ut ett cirkulär där det står att SSU Facket skulle ha ett vanligt klubbmöte. På så sätt hölls motståndarna utanför.
Vad som ytterligare talar mot Ibrahim Baylans beskrivning är att medlemslistan för SSU Facket ändrades under natten till den 5 maj. Detta skedde i ett dokument på SSU-kretsens dator.
En stor del av de nya medlemmarna värvades från studentklubben, där Ibrahim Baylan varit ordförande och hade sitt starkaste stöd. Flera var inte tidigare medlemmar i SSU, utan skrivs in som medlemmar först natten före valet, uppger en källa till SvD.
– Styrelseprotokollet visar att man planerade för möjligheten att fuska om valet gick emot Ibrahim Baylan. När man insåg att man förlorat valet gjorde man om medlemslistan i SSU Facket, höll ett val som var hemligt utom för de invigda och vann majoriteten, säger en person med god insikt i Umeås SSU-krets.

Ibrahim Baylan kan inte förklara varför SSU-kretsen inte annonserade ut mötet i SSU Facket som ett valmöte, eller varför medlemslistan till SSU Facket, där han själv var medlem, ändrades strax före extravalet.
– Det är åtta år sedan. Jag minns inte sådana detaljer, säger han.
Den förlorande sidan överklagade ombudsvalet. Trots att stadgarna om valtid brutits beslutade SSU:s förbundsstyrelse vid ett telefonmöte att godkänna ombudsvalet. Stagdebrottet förläts som slarv.
– Det var ett väldigt märkligt beslut, säger en person ur den förlorande falangen. Det minsta man kan kräva av en ordförande i en SSU-krets är väl att han läser stadgarna innan han tar beslut.

Torbjörn Nilsson

Annons
Annons
X

Skolminister Ibrahim Baylan anklagas för fusk under sin tid i SSU.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X