Annons

Sara Kristoffersson:Bauhaus gav form åt industrin

Oavsett vad man tycker om Bauhausskolans estetik och ideal är den ännu 90 år efter öppnandet en referenspunkt som arkitekter och formgivare måste förhålla sig till. Jubileet firas med utställningar i bland annat Berlin och Weimar.

Under strecket
Publicerad

Bauhaus har utan tvivel spelat en central roll för 1900-talets design och arkitektur. Den legendariska skolan – med säten i Weimer, Dessau och Berlin – slog upp dörrarna för 90 år sedan och stängdes av nazisterna 1933. Jubileet firas nu med olika utställningar – tidigare i somras visade Bauhausmuseet i Weimar ”Das Bauhaus kommt aus Weimar” som handlade om skolans första år och fram till den 4 oktober pågår ”Modell Bauhaus” på Martin-Gropius-Bau i Berlin som visar hur utbildningen påverkat dagens arkitektur och design.

Allt som oftast förknippas Bauhaus med ett särskilt formspråk – ett slags avskalad funktionalism som utmärker exempelvis Marcel Breuers och Ludwig Mies van der Rohes stålrörsmöbler från 1920-talet. Det är dock en ensidig syn som skolans lärarkår med all säkerhet skulle avsky. I själva verket bannlyste många av de modernistiska pionjärerna alla typer av stilar och trodde istället att de kunde uppfinna en ny sorts ”stillös” form. Bauhaus handlade framför allt om en samling idéer med sociala och politiska implikationer.

Annons
Annons
Annons