”Bättre matchning kommer inte av sig självt”

Eva Nordmark
Eva Nordmark Foto: Anders Wiklund/TT

Att erkänna behovet av vidareutbildning men inte vilja göra nödvändiga förändringar i utbildningssystemet duger inte. Det skriver Eva Nordmark, ordförande för TCO, i en slutreplik om högskolan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är glädjande att ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson delar analysen att högskolan har en viktig roll att spela för att hantera omställning mellan jobb och det livslånga lärandet. I sin replik (19/1) på TCO:s artikel ”Högskolan sviker yrkesverksamma” skriver ministern även att det av den anledningen är viktigt med goda möjligheter att läsa fristående kurser, i olika studietakt och på distans.

Av svaret framgår dock att regeringens förhoppning är att en sådan utveckling ska ske inom ramen för högskolornas existerande uppdrag, regler och resurstilldelning. Såväl TCO:s undersökningar som den utredning, Högskolan under tjugo år, som Helene Hellmark Knutsson hänvisar till i sin artikel visar att utbudet av kurser vars omfattning och form passar för yrkesverksamma som vill vidareutbilda sig har minskat. Vår analys är att det är ett resultat av hur dagens system är konstruerat.

Annons
Annons
Annons