Annons

Rikare liv med bara 80 ägodelar

– Det som hjälpte mig mest var att titta på varje plagg och tänka ”Tillhör det här verkligen mina topp-hundra-saker?” När jag var nere i 250 saker bestämde jag mig för att räkna i kategorier, till exempel alla strumpor som en grej och slipsar som en grej.
– Det som hjälpte mig mest var att titta på varje plagg och tänka ”Tillhör det här verkligen mina topp-hundra-saker?” När jag var nere i 250 saker bestämde jag mig för att räkna i kategorier, till exempel alla strumpor som en grej och slipsar som en grej. Foto: Anders Ahlgren

Skulle du kunna tänka dig att leva med maximalt hundra personliga ägodelar? När Michael Wernstedt blev sugen på att köpa en fjärde cykel fick han nog av konsumtionshetsen och bestämde sig för att rensa ut allt överflöd. Resultatet blev färre än hundra saker.

Publicerad

De flesta av oss känner igen känslan av kortvarig materiell lycka när man precis har köpt något nytt. Och för att hålla den lyckan vid liv köper vi bara mer och mer och mer. På senare tid har dock fler och fler gjort uppror mot slit-och-slängkulturen till förmån för ett minimalistiskt liv med färre ägodelar.

En av dessa är Michael Wernstedt, till vardags verksamhetsansvarig på Raoul Wallenbergakademin, på fritiden hängiven minimalist. Det var när han blev sugen på att köpa ännu en cykel enkom för storhandling som hans kompis tog ner honom på jorden och berättade om 100-grejer-utmaningen.

Vinsten med att bara behålla kläder som han verkligen tycker mycket om är att man har sina favoritkläder precis varje dag.

Foto: Anders Ahlgren Bild 1 av 4

Man ska inte bo för stort och har alltför mycket plats för förvaring. Alltför många ägodelar stjäl tid som man hellre skulle vilja använda på annat sätt.

Foto: Anders Ahlgren Bild 2 av 4

En fördel med att vara minimalist är att tankspridda människor, som till exempel Michael, lätt hittar vad de letar efter.

Foto: Anders Ahlgren Bild 3 av 4

Ordning och reda i garderoben som rymmer Michaels alla kläder.

Foto: Anders Ahlgren Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons