Annons

Bättre kontroll av friskolor krävs

Skolinspektionen vill ha bättre verktyg och mer resurser för att kontrollera landets friskolor. Allvarliga brister vid flera friskolor utreds just nu.

TT
Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har det bland annat avslöjats att en dömd pedofil drivit tre fristående gymnasieskolor i Stockholm Andra friskolor har dålig ekonomi medan det finns frågetecken kring ytterligare en skolas värdegrund, skriver Skolinspektionen generaldirektör Ann-Marie Begler på Svenska Dagbladets debattsida tillsammans med inspektionsdirektör Marie-Hélène Ahnborg.

De konstaterar att medan kommunala skolor även omgärdas av kommunal kontroll, så har Skolinspektionen hela ansvaret för tillsynen av friskolor. Larmrapporterna om missförhållanden visar att Skolinspektionen behöver både nya verktyg och ökad medvetenhet, enligt artikeln. Begler och Ahnborg är självkritiska och menar att inspektionen kunde ha gått grundligare till väga för att utreda förhållandena vid den friskolekoncern som drevs av en pedofildömd, när en anmälan om bristande kvalitet i undervisningen kom in 2008.

Annons
Annons
Annons
Annons