Bättre in real life än på tavla

Under strecket
Publicerad
Annons

Några gånger i livet överraskar verkligheten med att vara bättre än ens fantasier och förväntningar. Jag var på Norrköpings Konstmuseum och skulle göra en audioguide till utställningen ”Om - berättande i svensk samtidskonst”. Audioguide är sådana där hörlurar man tar på och så går man runt och kollar på utställningen, med en röst i lurarna som berättar om alla verk. Jag skulle alltså vara rösten i en sådan audioguide och det var första gången för mig. För att få lite underlag så bestämde jag mig för att intervjua några av dom medverkande konstnärerna. En av dom var Jockum Nordström, vars bilder jag alltid beundrat.
Hans noggranna vindlande mönster och skeva gubbar med gamla ansikten. Hans storslagna skepp, tapeter och pratande gräshoppor ritade med exakt blyerts blandad med klumpig tuschpenna. Jag var ju såklart spänd på hur Jockum Nordström skulle vara som person, det hade jag verkligen ingen aning om. Vi fick lite mat och vi var många och utspridda runt flera bord och jag frågade Stella som jobbade
med utställningen, vet du om Jockum Nordström har kommit? Ja, jag tror det är han som sitter där sa hon och pekade.
Först såg jag bara ett bakhuvud och kostymaxlar, så gick jag runt och kollade framifrån, så var han skitsnygg! Han såg ut som sina egna tavlor fast snyggare, hade kritstrecksrandig, mörkblå kostym med blyertsskarpa streck, fin dandyfrisyr, pullover - detta utmärka, alltför oanvända plagg - samt knölig brun slips med rött mönster. Sen när jag skulle intervjua honom så var han skittrevlig! Vi satt i ett bibliotek, snacka perfekt miljö, jag älskar bibliotek, tillsammans med en gammal slö övervintrad fluga som ville vara med i konversationen och surrade högt.

Min första fråga var given. Är du gift? Ja, det var han såklart och det visste jag, annars hade jag aldrig vågat fråga. Han är ju gift med Karin Mamma Andersson, som också är konstnär och gör underbara målningar. Men det spelar ingen roll.
Huvudsaken är att han finns på riktigt och varje gång jag ser hans fina teckningar tänker jag att
bilden är ett paket och inuti paketet finns konstnären som är ännu snyggare än konstverket.

Annons
Annons
Annons