X
Annons
X

”Bättre för klimatet med fler betande köttdjur”

Kött eller mjölk från betande djur kan vara klimatsmartare än sojakorven och kycklingen. Nya rön som visar betesmarkernas stora förmåga att binda kol, vänder upp och ner på tidigare uppfattningar om våra livsmedels klimatpåverkan. En satsning på fler idisslare och betesmarker är därför viktigt för det fortsatta klimatarbetet, skriver debattörerna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen.

Matens klimatpåverkan är betydligt mer komplicerad än vad debatten ofta gör gällande. Vad vi väljer att äta påverkar givetvis våra utsläpp av växthusgaser, men också hur vi odlar och föder upp råvarorna spelar en stor roll. Hur vi förädlar, distribuerar, handlar och tillagar vår mat har också en mycket stor betydelse eftersom cirka hälften av matens klimatpåverkan finns i leden efter bondens gård.

Livscykelanalyser av enskilda livsmedel räknar i princip aldrig med den påverkan som sker efter bondgården. Inte heller tar man hänsyn till de komplexa biologiska systemen eller effekter på konsumtion och handel, det skulle helt enkelt bli ohanterligt. Men snäva beräkningar gör att vi riskerar att missa viktiga sammanhang och fatta felaktiga beslut.

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Foto: Privat Bild 1 av 3
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 3

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Foto: Privat Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X