”Bättre för klimatet med fler betande köttdjur”

Kött eller mjölk från betande djur kan vara klimatsmartare än sojakorven och kycklingen. Nya rön som visar betesmarkernas stora förmåga att binda kol, vänder upp och ner på tidigare uppfattningar om våra livsmedels klimatpåverkan. En satsning på fler idisslare och betesmarker är därför viktigt för det fortsatta klimatarbetet, skriver debattörerna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen.

Under strecket
Publicerad
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Foto: Privat
Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren

Foto: Privat
Annons

Matens klimatpåverkan är betydligt mer komplicerad än vad debatten ofta gör gällande. Vad vi väljer att äta påverkar givetvis våra utsläpp av växthusgaser, men också hur vi odlar och föder upp råvarorna spelar en stor roll. Hur vi förädlar, distribuerar, handlar och tillagar vår mat har också en mycket stor betydelse eftersom cirka hälften av matens klimatpåverkan finns i leden efter bondens gård.

Annons
Annons
Annons