Annons
X
Annons
X

Bättre beväpnad med ord

TRYGGHET | I ALLA MEDINOR

Det känns nästan planerat. Samtidigt som jag läser gårdagens SvD-artikel om Romario från Husby som knivhöggs till döds i höstas har jag svenska hiphopduon Medinas mixtape
Varsågod de e gratis2 i lurarna. Låten heter
Beväpnar
mig och handlar om förortsosäkerheten, oron för att någon ska ska komma fram och ”försöka sig på något skumt”. Ljud som påminner om dragna knivar skär genom refrängen.

Detta i öronen. Framför ögonen samma skildring. Nils Ivar Jönsson på Citypolisen berättar att:

–Antalet beslagtagna knivar ökar och vi hör också de unga själva berätta om att fler bär kniv.

Annons
X

Så följer tolkningarna. Knivarna bärs inte för trygghet, utan som statussymbol säger en polis. Andra nämner droger, dåligt engagemang från vuxna och arbetslöshet. Troligen stämmer alltihop vid olika tillfällen. Mycket behöver göras.

Otryggheten är större i miljonprogrammen. Kanske överdriven ibland, men likafullt större. Och inte blir det bättre om samhället tittar bort, som när stök i tunnelbanan i Rinkeby föranleder att stationen helt sonika stängs – en lösning som knappast hade tillämpats i Midsommarkransen.

Det är inte okej. Medborgare i alla landsändar ska kunna förvänta sig att ordning och trygghet upprätthålls i grannskapet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För några månader sedan identifierade Moderaterna 105 svenska stadsdelar med särskilt stora trygghetsproblem i en rapport. Där föreslogs bla extra poliser med ”kunskap om lokala förutsättningar, som inte får ersätta befintlig polis”, läxläsningssatsningar och tydliga krav på fastighetsägarnas ansvar för miljonprogrammens upprustning och för tryggheten i grannskapen. Inga dåliga idéer.

  S
  ade jag
  förresten att Medinas låt handlar om att beväpna sig med ord? Det lär finnas fler som föredrar den strategin framför knivar.

  Och då var vi där igen – i fördelarna med att ge kommuner möjlighet att ha ordningspolis. En lokalpolitiker kan nämligen inte titta bort så lätt när väljarna luftar sina missnöjesord...

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X