Bättre att spara mer än att jobba längre

Det privata pensionssparandet kan vara ett bra alternativ att överväga för många, istället för att jobba i allt högre ålder. Staten kan här spela en avgörande roll i att på allvar stimulera detta, vilket gynnar både individ och samhälle. Det skriver pensionsexperten Ingvar Skeberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Statministerns förslag om att vi kan behöva jobba till 75 års ålder har inte oväntat väckt debatt. Oavsett vad man tycker om utspelet så pekar Fredrik Reinfeldt på en krass verklighet, där den som slutar arbeta vid 60–65 års ålder får räkna med en rätt medioker pension. Orsaken till detta är att vi lever i en ny verklighet, där statens respektive individens roll och ansvar förändrats. Under rekordåren på 1950-och 60-talen hade vi råd med generösa välfärdssystem och ett brett statligt ansvarstagande. Så är det inte längre. Jag lägger ingen värdering i detta, utan konstaterar att förhållandet mellan stat och individ ser annorlunda ut idag. Den gamla välfärdsekvationen går inte längre ihop.

För att hantera situationen har vi grovt sett tre alternativ – höja avgifterna till pensionssystemet, jobba längre som statsministern föreslår, eller också pensionsspara mer. Men en höjning på ett par procentenheter i pensionssystemet gör ingen skillnad och är knappast politiskt gångbar. Om man istället väljer att jobba längre krävs – som Fredrik Reinfeldt också påpekar – en ny logik på arbetsmarknaden, som ger äldre en chans till meningsfulla arbetsuppgifter.

Annons
Annons
Annons