Recension

Live at the Montreal jazz festival (dvd)Bättre än Mitchell själv

Under strecket
Publicerad
Annons

Diana Krall är inte bara en av dagens stora jazzstjärnor, hon är också den nya Joni Mitchell. Jag vet inte om det är medvetet, men de sånger hon skrivit tillsammans med maken Elvis Costello tar upp den en tråd som Joni Mitchell själv tappat.
På denna alldeles utmärkta konsert-dvd, med en upptagning gjord i somras, gör hon inte bara flera av just de sångerna utan också, för att bevisa min tes, en cover på Mitchells egen Black crow. Att hon gör denna makalösa sång hårresande bra är ytterligare bevis på att Diana Krall är den nya Joni Mitchell.

Bortsett från Joni Mitchell-faktorn är det här ett skolexempel på en bra konsert-dvd. Inga konstigheter, inget onödigt bonusmaterial, bara en väldigt bra konsert filmad rätt upp och ner. Så borde det alltid vara.
Kompad av samma fantastiska musiker som var här vid senaste Sverigebesöket - Anthony Wilson, gitarr, Robert Hurst, bas, Peter Erskine, trummor - och med exakt samma coola utstrålning (som
antagligen har sin grund i blyghet) drar hon igenom en låtlista till stora delar hämtad från senaste albumet.
Man kan häpna över den varma, fylliga rösten och den överjordiska tajmingen, likaväl som det flyhänta men samtidigt så innerliga och tuffa pianospelet, men egentligen räcker det med att hon stryker håret bakom öronen; är man stjärna krävs det inte så mycket mer.
Tillsammans transcenderar den här lilla gruppen telepatiskt kommunicerande musiker jazzgenrens begränsningar. Det är nästan som att den farliga närheten till tråkig mainstreamjazz, som ju är Diana Kralls utgångspunkt, gör det så mycket bättre. Och så mycket mer imponerande.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons