VIP-gäster får prova vin i samband med en ceremoni på en större vingård i utkanten av Yinchuan.
VIP-gäster får prova vin i samband med en ceremoni på en större vingård i utkanten av Yinchuan. Foto: Matilde Gattoni

”Bättre än i Bordeaux” – så ska Kinas vin bli guldrusch

Kina – världens största vinland? Nu siktar Kinas vinodlare på att vinet ska bli nästa stora guldrush. Och utvecklingen har skenat. SvD har besökt Ningxia, regionen där vinet nu tar upp kampen med kolet om att bli största industrin.

Publicerad

YINCHUAN Morgonsolen står redan högt på den klara himlen och en mild bris sveper över de oändliga slätterna i utkanten av Yinchuan, huvudstaden i regionen Ningxia. När dimman långsamt avdunstar visar sig en hisnande utsikt över de robusta Helanbergen där kvinnor klädda i jeans, ljusa tröjor och färgglada slöjor kröker sig i de långa raderna av vinstockar.

Där klipper de klasar av de mörka druvorna som de samlar i stora gröna plastlådor. Det är skördetid, den viktigaste perioden på året i den lilla autonoma regionen vid porten till Gobi-öknen.