Annons

Bättre än befarat för coronadrabbad bransch

Besöksstoppet på äldreboenden har påverkat omsorgsbolagen ekonomiskt. Men trots det har branschen klarat sig genom krisen bättre än befarat. Arkivbild.
Besöksstoppet på äldreboenden har påverkat omsorgsbolagen ekonomiskt. Men trots det har branschen klarat sig genom krisen bättre än befarat. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

De hamnade mitt i coronakrisen – och i debatten om svensk äldrevård. Men med den värsta perioden i backspegeln har de privata omsorgsbolagen gått segrande ur striden, enligt analytiker.

Under strecket
Alice Nordevik / TT
Publicerad

– Det intressanta är att hälsovårdsbolag normalt är väldigt stabila och ocykliska. Men i den här krisen är de mitt i stormens öga, säger Kristofer Liljeberg, aktieanalytiker på Carnegie.

För företagen – som erbjuder allt från äldreomsorg till LSS-boenden och bemanningsföretag för vårdpersonal – har det blåst på flera fronter. Dels har de hamnat mitt i coronapandemin med smittspridning, vård och allt som det medför. Dessutom har det blossat upp en debatt om äldreomsorgen i Sverige, och särskilt om de privata aktörerna.

Annons
Annons
Annons