Annons

Batteriernas historia

Forskare i Singapore har uppfunnit ett batteri som kan laddas till 70 procent på 2 minuter. Om uppgiften håller vad den lovar är det ett stort steg framåt i en bransch där det stora genombrottet kom för 200 år sedan. Vi har vant oss vid att tekniken runt omkring oss utvecklas i sprintertakt. Men när det gäller batterier har den viktigaste kunskapen varit på plats länge och mest bestått av finslipning.
Det första uppladdningsbara batteriet uppfanns redan 1859 och är av samma typ som dagens bilbatterier. Häng med när SvD utforskar batteriets laddade historia.

Under strecket
Publicerad
Foto: TT
Foto: TT

Redan i det antika Grekland kände människor till statisk elektricitet och Aristoteles beskrev magnetism som kan uppstå om en bit bärnsten gnids mot ett skinn. Vid utgrävningar nära Bagdad år 1932 hittade en tysk arkeolog, Wilhelm Koenig, en tusenårig kruka som innehöll en järnstav som var inlagd i en kopparcylinder. Forskarna kom fram till att konstruktionen skulle ha kunnat lagra elektricitet så kanske var detta det första batteriet. Ingen vet säkert.

Annons
Annons
Annons