Annons

Batteribilarna siktar på miljonstrecket

Baic, en i västvärlden i stort sett okänd tillverkare, visar upp sin elmodell EU260 på bilmässan i Peking förra året.
Baic, en i västvärlden i stort sett okänd tillverkare, visar upp sin elmodell EU260 på bilmässan i Peking förra året. Foto: Mark Schiefelbein

Försäljningen av laddbara personbilar i världen steg med 36 procent under årets första fyra månader. Det ser nu ut som att den globala marknaden för batteribilar i år för första gången korsar miljonstrecket.

Under strecket
TT
Publicerad

Tysklands förbundskansler Angela Merkel diskuterade den gångna veckan bland annat elbilsboomen med Kinas premiärminister Li Keqiang (till vänster), Baic-chefen Xu Heyi (näst längst till höger) och Hubertus Troska från Daimler.

Foto: Michael Sohn Bild 1 av 3

Teslas kommande Model 3 när den visades upp i Kalifornien förra året.

Foto: Justin Pritchard Bild 2 av 3

Teslas Model X på Bryssels motormässa i januari i år.

Foto: Geert Vanden Wijngaert Bild 3 av 3

Branschsajten Inside EVs sammanfattar försäljningen under tertialet, januari–april, till 259 000. Eftersom omsättningen av olika skäl brukar vara större senare på året förutspår sajten att "med lätthet över en miljon laddbara bilar för första gången kommer att kunna säljas 2017".

Bästsäljaren i april heter Baic EC180. Om den låter obekant så är det för att Baic med flera kinesiska tillverkare än så länge fokuserar nästan helt på den inhemska marknaden.

Annons
Annons
Annons