Annons

Båtarna större miljöbov än flygen

"Det innebär ju att det finns mer utsläpp som är Sveriges ansvar, som vi måste stå till svars för till klimatkonventioner och luftmiljökonventioner", säger Fredrik Windmark på SMHI till SVT.
"Det innebär ju att det finns mer utsläpp som är Sveriges ansvar, som vi måste stå till svars för till klimatkonventioner och luftmiljökonventioner", säger Fredrik Windmark på SMHI till SVT. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Landets inrikes sjöfart släpper ut mycket mer luftföroreningar och växthusgaser än man tidigare trott. En ny mätmetod visar att den korrekta siffran är nästan dubbelt så stor som den man tidigare har räknat på – och att den inrikes sjöfarten därmed har större miljöpåverkan än exempelvis inrikesflygen, rapporterar SVT.

De nya uppgifterna kommer från SMHI, som med hjälp av GPS-data har spårat alla fartyg som går mellan svenska hamnar. Spårningen är en del av ett nytt samarbete mellan SMHI, Naturvårdsverket och Energimyndigheten, den myndighet som ansvarar för Sveriges officiella statistik på energiområdet.

Annons
Annons
Annons