Bäste Carl-Johan ...

LONDON I onsdagens tidning recenserade jag Tom Waits nya trippelabum Orphans och nämnde ”de carl-johan wallgrenar och gycklare som valt att i Waits se en själsfrände som kvider om enögda dvärgar som flytt från cirkusen för att spela såg i Weimar-republikens burleska barer.”

Under strecket
Publicerad
Tom Waits, Carl-Johan Vallgren och August Strindberg – alla har de skägglapp. Foto: getty images, jurek holzer, scanpix

Tom Waits, Carl-Johan Vallgren och August Strindberg – alla har de skägglapp. Foto: getty images, jurek holzer, scanpix

Annons

Bara några timmar efter att texten publicerats kom det ett mejl från en av carl-johan wallgrenarna, den som gett denna klassiska svenska subkultur sitt namn:
”Jag har aldrig lyssnat särskilt mycket på, eller blivit inspirerad av, Waits musik, kanske tänker du på Lars Demian? Det är där-emot sant att huvudpersonen i min senaste roman är ”dvärg”, men det har knappast med T.W att göra, snarare med Victor Hugo, Hoffman, Jean Paul och den romantiska litteratur att göra som jag medvetet valde att använda som ”botten” till mitt mer moderna romantiska projekt. Vad Weimarrepubliken har med det hela att göra begriper jag inte alls, har det något samband med att jag bott 15 år i Berlin? Eller kan det vara så att både TW och jag har
polisonger? Din recension känns därför inte bara felaktig utan också medvetet vilseförande, och för mig kränkande. Det bästa vore kanske om du beställde mina plattor från skivbolaget och bildar dig en uppfattning om vad för sorts musik jag skriver. Och så Vallgren med enkel-V om jag får be. CJ V”

Bäste Carl-Johan,
Min recension av Orphans var allt annat än vilseledande. Den var, förutom en felaktig låttitel, alldeles korrekt. Och jag är mycket förvånad att du inte är bekant med den subkultur som du, sånär som på ett V, delar namn med.
Här följer en kort historielektion.
Innan ditt debutalbum fick titeln Kläd-poker med Djävulen och en av dina romaner handlade om spelaren Rubashov under 1800-talets sista dygn i St Petersburg kallades carl-johan wallgrenarna oftast för tom waits-män. Likt raggaren, modset samt goten var carl-johan wallgrenen oerhört enkel att känna igen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons