Båstad stäms för brott mot visselblåsarlagen

Stämningen av Båstad kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT. Arkivbild.
Stämningen av Båstad kommun blir ett av de första rättsfallen på området, enligt SVT. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

De två visselblåsarna larmade om barn i Båstad som misstänks ha farit illa utan att socialtjänsten ingripit. Ett drygt halvår senare har de fått lämna sina tjänster.

Nu stämmer en av dem Båstads kommun för brott mot visselblåsarlagen, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Under strecket
TT
Publicerad
Annons

– Min klient har i samband med att hon påtalat brister i verksamheten utsatts för en rad åtgärder. Det handlar bland annat om undanhållande av information, hon har stängts ute och hon har stängts av och nu slutligen sagts upp, säger Karin Henrikz, juridiskt ombud för visselblåsaren, till SVT.

Båstad har anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) sedan medarbetarna slagit larm om bristande rutiner och felaktig handläggning inom den enheten Barn och unga. Först handlade det om nio fall där allvarliga fel misstänks vara begångna, senare har medarbetare pekat på ännu fler fall. Bland annat ska en orosanmälan om ett barn som fick stryk hemma ha hittats i en handläggares skåp efter två år, har HD/Sydsvenskan tidigare rapporterat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons