Annons
X
Annons
X

Bästa tipsen för Stockholms kulturnatt

Ikväll är det dags för Stockholms kulturnatt som arrangeras för tredje året i rad. Här guidar SvD:s redaktörer till de bästa tipsen inom sina respektive bevakningsområden.

Av SvD
(uppdaterad)

KONST - Clemens Poellinger tipsar

Passa på att lämna Stockholm under kulturnatten och kliv in på franskt territorium på bästa adress. Frankrikes residens öppnar sina portar livemusik på franska, fransk gastronomi och en rundtur i en vanligtvis stängd Östermalmsbyggnad av pampigaste slag – det Bromska palatset.

Frankrikes residens, Narvavägen 26-28, kl 18-21

Mitt i Kungsan har Wetterling gallery öppet till midnatt. Om Ylva Ceders utställning Close to the grove är close, det vill säga nära något, så är det svenska vardagsinteriörer som aldrig skulle publiceras i livsstilsmagasin. Ett vemodigt, kärleksfullt och samtidigt sparsmakat måleri.

Wetterling, Kungsträdgården 3, kl 18-24

Fängslad av Piet Mondrians andliga allvar har konstnären Jakob Anckarsvärd brottats länge med den holländske modernistens estetik och andlighet. Under Kulturnatten presenterar han en serie parafraser som visserligen är rutiga men som har signalfärger för allvarligare nyanser.

Katolskt Forum, Kungsträdgårdsgatan 12, kl 19.45

Annons
X
Anna Ångström.

SCEN - Anna Ångström tipsar

Surdegshotellet. En rubrik med oemotståndlig doft av samtidsanda - eller Stockholms trendiga medelklass. Publiken får vara med när skådespelarna Alexander Salzberger, Emelie Rosenqvist, Robert Fux och Shima Niavarani arbetar fram sommarens satirsatsning på Radioteatern.

Studio 5 i Radiohuset kl 21-23

Dans från Duncan till Odissi. Drömt om att bli indisk tempeldansös? De modiga kan pröva på de olika klassiska dansstilarna odissi och kathak. Gruppen Isadorables för istället Isadora Duncans arv vidare - en fläkt av pionjäranda från 1900-talets tidiga modernism.

Medborgarhuset kl 18-19.30

Strindbergsnatt. Årets jubilar lämnar förstås spår en kulturnatt. Dramaten inbjuder till barhäng i Lejonkulan som utgångspunkt för en kväll om författarens relation till teatern, med Strindbergskavalkad och vandring i både teaterhusets vrår och Stockholmsnatten.

Dramaten kl 18-24

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Anders Q Björkman.

  FILM - Anders Q Björkman tipsar

  Kulturnatten riktar sig nog inte till cineaster i första hand – filmutbudet är ganska klent. Men Stockholmiana-entusiaster kan stilla sitt lystmäte på Stadsmuseet och Riksidrottsmuseet som visar filmer från 1930-talets Stockholm respektive filmen ”OS 1912” hela kvällen.

  Stockholms stadsmuseum, Ryssgården, kl 18–23.55

  ,
  Riksidrottsmuseet, Djurgårdsbrunnsvägen 26, kl 18–23.55.

  Nyfiken på ny kortfilm? Då rekommenderas besök på de tyska, spanska och rumänska kulturinstituten. Goethe- och Cervantes-instituten varvar tysk och spansk kortfilm med levande krautrock och flamenco. Även på Rumänska kulturinstitutet visas ett urval kortfilmer.

  Goethe- och Cervantes-instituten, Bryggargatan 12, kl 19–22.30

  .
  Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20, kl 21.15

  Ett feministiskt tema får vi i filmer av Fia-Stina Sandlund – She's blonde like me och She's staging it, om en queer-feministisk uppsättning av Fröken Julie – och i Ingen man i sikte, Mette Aakerholm Gardells dokumentärfilm om kön och sexualitet.

  Cinemateket, Borgvägen 1, kl 18 och 20.30

  ,
  Unga Klara, Kulturhuset, kl 20.30 och 22

  LITTERATUR - Lina Kalmteg tipsar

  ”Det har varit dags så länge att ”Men. Mannens frigörelse från mannen” utan problem skulle kunna ha varit ett mastodontverk i flera band”, skrev SvD:s recensent när antologin kom ut. Hör Ronnie Sandahl, Hassan Loo Sattarvandi och Joakim Forsberg läsa sina texter i den.

  Kl 19:00 - 20:00. Plats: Kulturhuset, Plattan

  .

  Hur ser poesiscenen ut i Moldavien och Rumänien i förhållande till den svenska? Åtta unga författare från de tre länderna utbyter intryck och läser varandras texter. Med: Daniel Boyacioglu, Athena Farrokhzad, Hanna Nordenhök, Ecaterina Bargan, Svetlana Carstean, Marius Chivu och Mihai Dutescu.

  Kl 19:15 - 21:00. Plats: Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20

  .

  Strindberg som rockmusiker? Det ordnas uppläsningar och bokcirklar kring både ”Röda rummet” och ”En dåres försvarstal”. Men för något mer nyskapande kan man välja att höra hur Strindberg skulle ha låtit om han hade varit ung 2012 och spelat i ett band?

  Kl: 19:00 - 23:55. Plats: Södergården, Götgatan 37

  .

  Bo Löfvendahl.

  MUSIK - Bo Löfvendahl tipsar

  Helkvällen i Berwaldhallen börjar med att Daniel Harding dirigerar Radiosymfonikernas önskekonsert. Därefter blir det klassiska toner med Stockholms ungdomssymfonikorkester och ett två timmar långt kammarmusikmaraton. Mäktiga orgeltoner avslutar det hela.

  Berwaldhallen kl 18.00-24.00

  Tidig musik i natten är ett arrangemang av Semf, Stockholms early music festival. Allt sker i Tyska kyrkan, där Martin Riessen presenterar barockoorgeln och låter den ljuda tillsammans med historiska pukor. Barockviolin, barockcello och en rad blockflöjter klingar också.

  Tyska kyrkan 18.30-23.00

  Kulturnatt extravaganza kallar Operan sitt program som börjar med festföreställning på stora scenen (fri entré men biljetter måste hämtas i biljettkontoret). I Rotundan blir det smakprov från kommande balettpremiären Triple Excellence. Dessutom jazz i Gustav III:s kafé.

  Kungliga Operan 18.00-24.00

  SvD:s tips till Stockholms kulturnatt g.co

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 5

  Anna Ångström.

  Bild 2 av 5

  Anders Q Björkman.

  Bild 3 av 5
  Bild 4 av 5

  Bo Löfvendahl.

  Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X