X
Annons
X
Krönika

Lars Pehrson: Bästa tipsen för naturfotografer

Ett tips vid landskapsfotografering är att ha någonting i förgrunden. Ett träd, en sten eller en människa gör att det blir mer djup i bilden. Ett stativ vid skymning och gryning är ett bra hjälpmedel om man vill undvika ett högt ISO värde. Då går det även att fotografera på natten.

Läs mer om Fotoskolan

En bra början vid djurfotografering är att lära sig om djurets vanor. Att försöka fotografera ett nattaktivt djur som grävling mitt på dagen kanske inte är det bästa valet.
Att fotografera mitt på dagen är generellt ingen bra idé oavsett ämne. Ljuset är platt och tråkigt.

Tidig morgon eller sen eftermiddag när ljuset ligger lägre och är varmare är att föredra. Glöm inte att det faktiskt går att fotografera en bra stund efter solen gått ner.

Långfärdskridsko på Nämdöfjärden. Motljus blir oftast mer spännande än att ha solen i ryggen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 7

Alpint landskap. Bormio Italien. 3000 m.ö.h. Skidåkaren nertill gör hela bilden.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 7

Ringmärkning av havsörnar i Roslagen. Kameran med fjärrutlösare monterad på huvudet på Björn Helander från Projekt havsörn. Jag stod på marken och exponerade när han klättrade upp till boet.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 7

Sälräkning vid Svenska Stenarna tillsammans med tillsynsman Sten Söderlund. Vi räknade till 750 sälar den dagen.

Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 7

Havsörnar fotograferade vid en åtel i Stockholms skärgård. Frivilliga har under många år utfodrat havsörnar med giftfritt kött för att rädda fåglarna. Örnarna var en kraftigt hotad art framför allt under 70 talet. Här låg jag i ett gömsle hela dagen och såg elva örnar som mest samtidigt.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 7

Elefanthjord. Amboseli national park. Kenya. Tidigt morgonljus på savannen.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 7

Vilken tur! Nio vargar på en gång. Här ser man fördelen med en djurpark. Järvzoo i Järvsö. Inte så spännande kanske eftersom den är tagen i ett djurhängn, men en bra bild blev det i alla fall.

Foto: Lars Pehrson Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X