Bästa läsningen just nu – 9 tips för unga vuxna

Foto: Kollage

Böcker för unga vuxna är en spännande kategori som bjuder på mångfasetterad läsning. De prisade skolbibliotekarierna Sebastian Lönnlöv, Elisabet Brandberg och Maria Åsberg listar sina favoriter från det senaste året.

Under strecket
Publicerad
Rabén & Sjögren
Foto: Rabén & Sjögren

1 / 9

”Ordbrodösen” av Anna Arvidsson (Rabén & Sjögren, 2017)

Foto: Rabén & Sjögren

En andlöst spännande fantasyroman om Alba Vinter, som har fötts in i en värmländsk släkt av ordbrodöser, kvinnliga magiker som kan styra andra genom det skrivna ordet. På sin artonårsdag ska hon visa att hon har ärvt den magiska kraften, men misslyckas. Snart inser hon att de människor hon har litat på är beredda att döda för att hon ska få sin kraft - och att hon måste kämpa emot dem.

Galago
Foto: Galago

2 / 9

”Måste carpa” av Lisa Ewald (Galago, 2017)

Foto: Galago

Serietecknaren Lisa Ewald använder sig av både konstnärliga bilder och tänkvärda texter för att kommentera samtidens röra av skönhetsideal, hälsohets och mindfulnessklichéer. Vad sägs om livsråd som “Dålig hy, orka bry”? Eller alla bibliotekariers favoritslogan: “Fuck Google, ask me.”

Volante
Foto: Volante

3 / 9

”Larmrapporten. Att skilja vetenskap från trams” av Emma Frans (Volante, 2017)

Foto: Volante

Emma Frans är en svensk forskare som brinner för att lära ut kritiskt tänkande och få alla att förstå vad vetenskap egentligen är. Med både skärpa och humor lär hon ut äkta källkritik - och gör den begriplig. En bok som ger både unga och vuxna de verktyg som behövs för att kunna skilja vetenskap från trams, till exempel i kontroversiella frågor om vaccin och dieter.

Natur & Kultur
Foto: Natur & Kultur

4 / 9

“The Hate U Give” av Angie Thomas (Natur & Kultur, 2017)

Foto: Natur & Kultur

Boken alla pratar om just nu! Sextonåriga Starr rör sig mellan två världar: den segregerade förorten och den fina privatskolan i stan. En kväll blir hon det enda vittnet till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Händelsen väcker stor uppmärksamhet och trycket på Starr blir stort. Boken skildrar en högaktuell bild av rasism och polisbrutalitet i dagens USA.

Bonnier Carlsen
Foto: Bonnier Carlsen

5 / 9

”Idag är allt ” av Nicola Yoon (Bonnier Carlsen, 2017)

Foto: Bonnier Carlsen

Historien om Natasha och Daniel som av en slump springer in i varandra på gatorna i New York. Natasha, som bara har tolv timmar kvar i landet innan hon utvisas till Jamaica, och Daniel som är på väg till en intervju på det stora universitetet men egentligen har andra drömmar. Två motsatser som i egna kapitel skildrar hopp, förtvivlan och till slut även kärlek. En ny bladvändare av Nicola Yoon!

Rabén & Sjögren
Foto: Rabén & Sjögren

6 / 9

”Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren (Rabén & Sjögren, 2017)

Foto: Rabén & Sjögren

Efter succén med Cirkeln är Sara Bergmark Elfgren tillbaka med en spännande bok som utspelar sig i den numera nedlagda skolbyggnaden Norra Latin. I klassen på Teaterprogrammet möts Tamar och Clea, och runt dem lever en vandringssägen om en tidigare tragedi på skolan. Men vad är sant och vad är myt? Man behöver inte vara fantasy-frälst för att slukas av den här boken!

Modernista
Foto: Modernista

7 / 9

”Minnet av vatten” av Emmi Itäranta (Modernista, 2017)

Foto: Modernista

I en framtid där polarisarna smält och havsvattennivån höjts har dricksvatten blivit den viktigaste maktfaktorn. Sjuttonåriga Noria bor i Skandinaviska unionen som är ockuperat av stormakten Nya Qian. Som dotter till en temästare har hon en hemlighet som leder till döden om den avslöjas - en dold vattenkälla! En spännande dystopi där nutidens teknik ligger obrukbar på plastkyrkogårdar och vatten betyder allt.

Bonnier Carlsen
Foto: Bonnier Carlsen

8 / 9

”Nordiska myter” av Neil Gaiman (Bonnier Carlsen, 2017)

Foto: Bonnier Carlsen

Det märks att den brittiske fantasyförfattaren Neil Gaiman både älskar och kan sitt ämne när han återberättar de fornnordiska gudasagorna. Från Asken Yggdrasil och hur de nio världarna skapas till Ragnarök då världen går under. Kända berättelser som den om Tors hammare blandas med mindre bekanta. Härlig läsning för både den som inte vet så mycket om nordisk mytologi och den som redan har koll.

Coltso
Foto: Coltso

9 / 9

”Metro 2035” av Dmitrij Gluchovskij (Coltso, 2017)

Foto: Coltso

Isolerade i Moskvas tunnelbanesystem lever de människor som överlevt atomkriget för 20 år sedan under allt svårare omständigheter. Artiom vägrar att ge upp hoppet om att det finns fler överlevande och ger sig ut på allt djärvare expeditioner till den farliga ruinstaden ovan jord för att söka efter mänsklig kontakt. En fristående fortsättning på Metro 2033 och Metro 2034 och nästan för spännande läsning.

Annons
Annons
Annons
Annons