Bästa hälsotipset: Undvik industrimat
Idag lanseras de nya nordiska näringsrekommendationerna. I framtiden måste de, om de alls behövs, handla ännu mer om mat och mindre om vitaminer.
Viljan att bryta ned maten i dess minsta beståndsdelar är ett arv från den positivistiska världssyn som präglade 1800-talets industrialism. Allt skulle göras begripligt och lika väl som grödorna på åkern kunde förmås att växa med NPK-gödsel (kväve, fosfor, kalium) behövde människor bara en motsvarande blandning av fett, protein och kolhydrater. Fullt så enkelt var det nu inte. På 1920-talet upptäcktes i rask takt vitaminerna vars hälsoeffekter genast vägdes och mättes. Människan var en maskin och maten dess drivmedel.
Spegelbilden av forskarnas strävan att bryta ned maten i dess minsta byggstenar var den industriella massproduktionen. Sedan de upptäckts och katalogiserats kunde delarna serietillverkas var för sig och sedan sammanfogas likt ett dåtida mecano till olika livsmedelsprodukter.