Annons

Bästa hälsotipset: Undvik industrimat

Idag lanseras de nya nordiska näringsrekommendationerna. I framtiden måste de, om de alls behövs, handla ännu mer om mat och mindre om vitaminer.

Publicerad

Viljan att bryta ned maten i dess minsta beståndsdelar är ett arv från den positivistiska världssyn som präglade 1800-talets industrialism. Allt skulle göras begripligt och lika väl som grödorna på åkern kunde förmås att växa med NPK-gödsel (kväve, fosfor, kalium) behövde människor bara en motsvarande blandning av fett, protein och kolhydrater. Fullt så enkelt var det nu inte. På 1920-talet upptäcktes i rask takt vitaminerna vars hälsoeffekter genast vägdes och mättes. Människan var en maskin och maten dess drivmedel.

Spegelbilden av forskarnas strävan att bryta ned maten i dess minsta byggstenar var den industriella massproduktionen. Sedan de upptäckts och katalogiserats kunde delarna serietillverkas var för sig och sedan sammanfogas likt ett dåtida mecano till olika livsmedelsprodukter.

Undvik färdigmat enligt kostråden. Foto: Annika af Klercker

Foto: ANNIKA AF KLERCKER Bild 1 av 3

Färsk mat baserad på äkta råvaror. Foto: Malin Hoelstad

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 3

Färska råvaror rekommenderas. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: EIF R JANSSON/SCANPIX Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons