Perfect Guide

Bästa filmerna 2018

2018 lider mot sitt slut och snart väntar både Oscarsgalan, BAFTA och Golden Globes. Hunnit se årets stora snackisar? Här är ett urval av årets bästa filmer, perfekt underhållning till mellandagarna.

Annons

Roma

Alfonso Cuarón, som bland annat ligger bakom hyllade filmerna Gravity och Children of Men, är tillbaka med denna bitvis självbiografiska rulle om sin uppväxt i Mexiko på 70-talet. Redan nu går det att se Roma på Netflix men den finns även på bio, om man föredrar det.

Shoplifters

Japanska Hirokazu Kore-eda ligger bakom det här hyllade dramat , som tidigare i år vann Guldpalmen i Cannes. Filmen handlar om en familj som på grund av sin svåra ekonomiska situation tvingas till snatteri. En dag hittar de ett hemlöst barn på gatan och bestämmer sig för att ta med flickan hem. Shoplifters har svensk biopremiär den 21 december.

Black Panther

Black Panther har gjort stor succé i USA och dragit in mer pengar än någon annan superhjältefilm i Nordamerika. En film som krossat fördomen om att vita män i huvudrollerna skapar ett större allmänintresse. Dessutom har den allt man kan önska av en actionfylld superhjältefilm.

Widows

12 years a slave-regissören är tillbaka med thrillern Widows. Fyra kvinnor i Chicago har gemensamt att de ärvt sina döda kriminella mäns skulder. Oscarsbelönade Viola Davis spelar en av huvudrollerna i filmen som visas på svenska biografer just nu.

A Star Is Born

Ingen lär ha missat höstens stora succé A Star is Born. I den tredje nyinspelningen av det musikaliska dramat ser vi Lady Gaga och Bradley Cooper i huvudrollerna. På bio nu.

The Favourite

The Favourite har visserligen inte premiär förrän den 25 januari, men det är absolut en film att se fram emot. Det är tidigt 1700-tal och England befinner sig i krig med Frankrike. En svag Queen Anne sitter på tronen medan vännen Lady Sarah styr landet. När är nya tjänaren Abigail anländer konkurrerar de två om att bli drottningens favorit.

Cold War

Cold War utspelar sig i Polen efter andra världskriget och är en kärlekshistoria om en kompositör och en yngre sångerska. Filmen är inte bara vacker att se på, den har även hyllats för sin musik. På bio nu.

Till Toppen