Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Tomas Lundin: ”Bäst med franskt EM-guld”

Ett EM-guld för Sverige, Danmark eller England, som håller sig utanför eurosamarbetet, är inte önskvärt. Detta skulle nämligen uppmuntra euroskeptikerna. Idealiskt vore däremot en triumf för Frankrike. Det har ett gäng fotbollstokiga ekonomer på ABN-Amro kommit fram till.

[object Object]
Frankrikes anfallare Karim Benzema firar ett mål tillsammans med Frank Ribery i en träningsmatch inför EM. Foto: DAVID VINCENT/AP

Allt elände till trots finns det en stråle av hopp i eurozonen. I fotbolls-EM är euroländerna klara favoriter med Spanien, Tyskland, Nederländerna och Frankrike i spetsen.

Sverige, Danmark och värdländerna Polen och Ukraina placerar sig däremot i den nedre tredjedelen av tabellen som sammanställts av de fotbollstokiga ekonomerna vid den nederländska banken ABN-Amro, som naturligtvis hoppas på en holländsk seger men av förnuftsskäl föredrar att franska ”Les Bleus” tar hem matchen.

• LÄS MER
Anitra Steen: ”Sverige vinner” – toppolitiker och näringslivstungviktare tippar EM

Annons
X

– Avgörande är att krisen inte sprider sig från periferin till kärnländerna i eurozonen där Frankrike ligger närmast till för att hamna i skottgluggen, skriver ekonomen Arjen van Dijkhuizen i rapporten Soccernomics 2012.

Rapporten är gjord med glimten i ögat men bygger på utförlig ekonomisk och statistisk analys.

Enligt denna är Tyskland årets favorit. Spanien och Tyskland ligger visserligen jämt upp i nästan alla rankningar men tyskarna har enligt ABN-Amro ett yngre och hungrigare landslag medan Spanien ser ut att ha passerat zenit.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) i Berlin håller inte med. I rapporten ”Ingen klår Spanien – utom slumpen” jämför ekonomerna marknadsvärdet för 383 europeiska fotbollsklubbar och 25 nationella ligor och finner ett starkt positivt samband mellan värde och framgång i fotbollsarenorna.

  I topp ligger det spanska landslaget med spelare som tillsammans har ett värde på 658 miljoner euro, cirka 6 miljarder kronor. Fyra av de tio mest värdefulla spelarna i EM spelar i det spanska landslaget. Dessa fyra är i dag värda mer än 1,8 miljarder kronor, enligt de övergångssummor som hittills betalats. På plats två hamnar Tyskland med 459 miljoner euro, litet mer än fyra miljarder kronor, följt av Storbritannien med 398 miljoner euro, cirka 3,6 miljarder kronor. Sverige ligger på plats tio, efter Kroatien men före Ukraina och Tjeckien.

  • LÄS MER
  Tungviktarna: Detta händer vid ”Grexit”

  Tar man hänsyn till hur brett uppställda landslagen är hamnar Sverige däremot i botten. Spaniens och Tysklands styrka är att talangerna är jämt fördelade och att de utan större problem kan avstå från enskilda spelare om dessa skulle skadas eller bli avstängda.

  Resultaten bekräftas av speltipsen där en spansk seger i dag har ett odds på cirka 3,5 medan Tyskland ligger kring 4 och Sverige en bra bit över 60.

  Statistikerna vid Wirtschaftsuniversität Wien har gått igenom speltipsen i hela Europa och kommer fram till att Spanien vinner med en sannolikhet på 26 procent, följt av Tyskland med 22 procent.

  På marknaderna lär man på sin höjd snegla mot EM i Polen och Ukraina. Börser och penningmarknader hålls i ett järngrepp av eurokrisen med det grekiska parlamentsvalet den 17 juni som nästa stora orosmoment och med den spanska bankkrisen som en tickande bomb.

  Ett jublande, segerrusigt Spanien är det för övrigt ingen som behöver.

  Sviterna av konsumtionsfesten och bostadsbubblan är landets stora problem. Tyskland går å andra sidan som tåget och har äntligen börjat konsumera efter åratal av sparsamhet. En fotbollstriumf skulle inte skada men knappast ge någon större effekt. Tillförsikten och framtidstron är redan på topp.

  I Frankrike skulle en dos optimism förmodligen ge störst utslag. Förlusten av toppbetyget AAA av Standard & Poors i januari var förnedrande och osäkerheten om François Hollandes nya ekonomiska politik är stor.

  • LÄS MER
  Så skapas en ny drachma

  Varken analyserna eller oddsen i vadhållningskontoren tyder emellertid på att Frankrike skulle ha en chans, i alla fall om man utesluter slumpen. Denna lär spela en betydande roll i EM där risken är stor för att ett topplag ska stupa redan i gruppspelet. Till exempel i grupp B där Tyskland möter urstarka Nederländerna och Portugal.

  I värsta fall kan tyskarna trösta sig med att Frankfurtbörsen torde öka.

  Den slutsatsen drar DekaBank som i rapporten ”Fussball, Tore, Emotionen” visar att tyska fotbollsframgångar i regel går hand i hand med tillnyktring på aktiemarknaden.

  • QUIZ
  Vad vet du om världens valutor?

  Annons
  Annons
  X

  Frankrikes anfallare Karim Benzema firar ett mål tillsammans med Frank Ribery i en träningsmatch inför EM.

  Foto: DAVID VINCENT/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X