Bäst bild med mobilen

Kameramobilerna är på stark frammarsch. En rad kampanjer under året från elektronik- och telefonkedjorna har fått resultat. Men vilken ska du köpa?

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt analysföretaget IT Research såldes 62 720 kameramobiler i Sverige under det andra kvartalet i år. Det är 10 procent av mobilmarknaden. Telefonerna med inbyggd fotomöjlighet är dessutom på stark frammarsch, konstaterar IT Research. Det beror delvis på att flera annonskampanjer har lockat med låga priser om du skaffar abonnemang samtidigt.
SvD Näringsliv kan i dag tillsammans med tidningen Mobil presentera ett stort test av nio olika varianter av kameramobiler. Läs noga - för kvaliteten på bilderna skiljer sig ofta.
Bäst i test blir Nokia 3650, med totalt 30 poäng i de olika testkategorierna (se nedan). Sony Ericssons handdator, eller ”smartphone” som sådana telefoner ibland kallas, hamnar med 28 poäng på delad andraplats ihop med Qtecs 7070, följd av Sony Ericssons storsäljare T610 på brons.
Värt att ha i minnet är att den tekniska utvecklingen inom området väntas gå mycket snabbt, och troligen kan jämföras med de stora steg framåt som vanliga digitalkameror tagit de senaste åren.
Det kan alltså
vara en idé att vänta på nästa generations kameramobiler, särskilt om du vill kunna ha någon praktisk nytta av fotomöjligheterna.
Å andra sidan - eftersom inget tyder på att den tekniska utvecklingen kommer att stanna av inom överskådlig tid, kan du i så fall vänta hur länge som helst.
Du väljer.

Annons
Annons
Annons