Recension

MästerverketBäst är det som lämnas outsagt

Under strecket
Publicerad
Annons

Kan Mästerverket månne motsvara sin titel? En tv-serie med manus signerat Hans Renhäll, med filmmanus som Tic Tac i bagaget, bådar gott, liksom Linus Tunströms regi.
Till en början är det svårt att riktigt veta vad man ska tro. En främling, med den lilla egenheten att vara både hund och människa, kommer till byn. Här möter han först av allt Christer, den velige präst som är dramats huvudperson.
Denne lever i skuggan av en karismatisk fadersgestalt, tillika företrädare i ämbetet, som alltjämt tycks närvarande i sin frånvaro. Han slits mellan kraven från omgivningen - brodern som utnyttjar honom, svärfadern som föraktar honom men behöver få en arvinge avlad, hustrun som kräver kärlek. Nog kan han behöva hjälp, alltid.

Främlingens väderkorn får honom att spåra upp alla som befinner sig i nöd, för att på olika sätt konfrontera dem med deras innersta. Kvinnorna främst genom att förlösa dem erotiskt (tala om kliché), männen genom bistånd av annat slag.
Helt bedrägligt förskansar han sig i kyrkan och axlar rollen som konstnär, med uppdrag att skapa ett mästerverk. Det visar sig dock snart nog ha en djupare innebörd, ty hans närvaro får mirakulösa följder. Men den saken blir tydlig först långt senare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons