X
Annons
X

White guide: Stjärnkrogen är åter Sveriges bästa

Sayan Isaksson är Sveriges främsta kock. Det var tydligt när White guide prisade årets bästa krogar. Förra årets Nobelkock har tre av landets 24 bästa restauranger, och bäst av dem alla är hans Esperanto, enligt restaurangguiden.

(uppdaterad)
Efter reklamen visas:
Årets restaurang Esperanto

Det är många listor, stjärnor och guider för dem som vill hålla sig à jour med de bästa restaurangerna. För ett par veckor sedan delade den röda Michelinguiden ut sina stjärnor och för första gången blev krogar utanför storstäderna upptagna i guiden.

På måndagskvällen var det dags för White guide att utnämna Sveriges bästa krogar, vilket gjordes på Kungliga operan i Stockholm.

Den svenska restaurangguiden White guide är folkligare och bredare än den franska röda men gör också en lite annan bedömning av toppkrogarna. För konsumenterna är det inte alltid helt lätt att veta vilken guide de ska följa.

Annons
X

– Jag tycker att alla guider och listor har sin funktion. Man kan lita på de där man vet vilka som ligger bakom, i vilket syfte det är gjort och hur urvalet eller bedömningarna är gjorda. Det handlar om trovärdighet, säger Mikael Mölstad, SvD:s vinexpert men också den som var med och startade White guide.

Glada pristagare på måndagskvällen. Foto: Tomas Oneborg

Årets upplaga innehåller rekordmånga krogar. Av 800 testade restauranger kvalificerade sig 600 till guiden.

I år är Esperanto åter i topp på listan över Sveriges bästa restauranger men strax bakom hamnar Fäviken Magasinet. White guide väljer att hylla dem båda genom att utnämna den senare till Årets bästa restaurang medan Esperanto får pris för Årets bästa gastronomi. Därmed har Sayan Isaksson tre restauranger på listan över landets 32 bästa: hans krogar ligger 24:a, 12:a och 1:a.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

    Anmäl dig här kundservice.svd.se

    – Esperanto har under åren förfinat sitt koncept med svenska råvaror med japansk touch på ett fantastiskt sätt. Det senaste året har de tagit maten till nya höjder där smakerna och det visuella samspelar. Det är världsklass och Sayan Isaksson är ett gastronomiskt geni, säger Mikael Mölstad.

    **I övrigt är det **få överraskningar i årets guide. Bland de krogar som hamnar som de tolv bästa, de som White guide kallar "Internationell mästerklass" finns två nykomlingar. Båda jobbar med japanska influenser, Omakase köttslöjd i Gamla stan och Imouto, Sayan Isakssons senaste skapelse som är en sushibar i samma lokal som stjärnkrogen Esperanto.

    Bland de så kallade mästerklassrestaurangerna, plats 13 till 33, utmärker sig Älvsjökrogen Aloë, Punk Royale på Södermalm och Lyran, en av de mest omtalade krogarna i Malmö. Också Fotografiskas restaurang som drivs av Paul Svensson är ny på listan, liksom Spritmuseum i Stockholm och SK Mat & Människor i Göteborg.

    Det är tydligt att Sveriges krogliv blomstrar och att nivån aldrig har varit så hög som nu.

    – De senaste tio åren har det varit en otrolig utveckling i framförallt Stockholm. Krogen har blivit ett slags plats för många där man både kan jobba, umgås och njuta av mat och dryck. Det här sprider sig nu ut i landet allt eftersom den yngre generation tar till sig dessa mer kontinentala vanor, säger Mikael Mölstad.

    Matsalen på Esperanto. Foto: Tomas Oneborg
    Sayan Isaksson driver Esperanto, Imouto och Shibumi – alla tre bland Sveriges 24 bästa krogar enligt White guide. Foto: Tomas Oneborg
    Magnus Nilsson fick tidigare i år två stjärnor för Fäviken Magasinet. White guide utnämner hans restaurang till Årets bästa. Foto: Robert Henriksson/TT
    Annons
    Annons
    X

    Glada pristagare på måndagskvällen.

    Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

    Matsalen på Esperanto.

    Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

    Sayan Isaksson driver Esperanto, Imouto och Shibumi – alla tre bland Sveriges 24 bästa krogar enligt White guide.

    Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

    Magnus Nilsson fick tidigare i år två stjärnor för Fäviken Magasinet. White guide utnämner hans restaurang till Årets bästa.

    Foto: Robert Henriksson/TT Bild 4 av 4
    Annons
    Annons
    X
    Annons
    X
    Annons
    X