Annons

Baskien

långt från paella När årets kock 2005, Stefan Eriksson, skulle bestämma resmål för sin vinnarresa föll valet på Baskien med dess nydanande kök. Eftersom norra Spanien, tillsammans med Katalonien, anses vara världsledande inom gastronomi har Köket kikat närmare på vad som bjöds.

Publicerad

Herrklubb
Baskiska män lagar aldrig någonsin mat hemma. Däremot älskar de att stå vid grytorna i sina herrklubbar, gastronomiska sällskap där den enda tillåtna kvinnan är hon som sköter disken. Den här unika matlagningskulturen har 150-åriga rötter. Stefan Eriksson är inbjuden av Luis Irizar, legendarisk baskisk kock med egen matlagningsskola. Denna dag lär Luis ut hur man tillagar äkta Bacalao al pil-pil, baskisk ”lutfisk” som kokas i olivolja, vitlök och chili. Andra skapelser som avsmakas är den baskiska korven Txistorra inbakad i smördeg och en stekt anklever med karljohanssvamp och hackad tryffel, allt badande i olivolja.

Pintxios
En riktig barsväng i Baskien kräver att man hoppar över middagen. För en pintxiosrunda i San Sebastian går inte att jämföra med lite tapastugg i övriga Spanien. Här vankas miniportioner av stekt anklever med äpple, ugnsstekt kaninbog, risoni med gorgonzola och långkokt kalv. Allt för en dryg tjuga per fat. Det är traditionell baskisk husmanskost, skruvad något varv på de
bästa ställena. Sardeller i olivolja med finhackad vitlök och persilja är en klassiker. Sex sorters stekt svamp ett måste så här års.

Annons
Annons
Annons